Закон і Бізнес


Оприлюднено рішення суду щодо підвищення прожиткового мінімуму


21.09.2015 13:51
14092

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправними дії Кабміну із встановлення розміру прожиткового мінімуму на 2015 рік без проведення і врахування результатів науково-громадської експертизи сформованих набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму.


Про це йде мова в рішенні ОАСК за позовом правозахисника, керівника проекту "Відкритий Суд" Станіслава Батрина проти Уряду України щодо незаконності прожиткового мінімуму та його перегляду. Відповідний текст рішення публікує проект “Відкритий суд”.

Так, колегія суддів Окружного адміністративного суду м. Києва під головуванням судді О.В. Кротюка постановила також наступне:

- визнати протиправними дії Кабінету Міністрів України із встановлення розміру прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік без проведення і врахування результатів перегляду вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально-демографічних груп населення;

- визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України в частині не вжиття заходів для встановлення прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік в порядку та на підставі положень Закону України «Про прожитковий мінімум»;

- зобов'язати Кабінет Міністрів України вжити передбачені законодавством заходи та реалізувати наявну компетенцію з метою:

1) провести науково - громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму в Україні;

2) провести перегляд вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально-демографічних груп населення.

- зобов'язати Кабінет Міністрів України встановити розмір прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік в порядку та на підставі положень Закону України «Про прожитковий мінімум».

Cуд мотивував своє рішення тим, що встановлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік уряд не керувався висновками науково - громадської експертизи, і не забезпечував її проведення. Крім того, судовим рішенням встановлено, що уряд не переглядав набори продуктів харчування, непродовольчих товарів, послуг з 2000 року.

З текстом рішення можна ознайомитись за посиланням.