Закон і Бізнес


Спонукання до дії


№39 (1233) 26.09—02.10.2015
3567

Основною причиною скасування постанов слідчих є не дослідження всіх наявних доказів по кожній конкретній справі і як наслідок передчасне закриття кримінального провадження.


У Іваничіському районному суді Волинської області узагальнили практику розгляду слідчими суддями скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, пов’язаних з невнесенням відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та скарг на рішення слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження за минулий рік.

З 5 скарг 2 скарги було задоволено та скасовано постанови слідчих, у 2 скаргах провадження закрито, у зв’язку із скасуванням прокурором постанови слідчого у порядку ч.2 ст.305 Кримінального процесуального кодексу. У задоволенні 1 скарги було відмовлено, так як із наданих суду матеріалів кримінального провадження вбачається, що слідчий, який проводив перевірку по заяві скаржника, вчинив всі дії, необхідні для збирання доказів для об’єктивного та законного прийняття рішення.

В ході розгляду скарг на бездіяльність слідчих, прокурорів було відмічено, що слідчий суддя не має повноважень давати їм вказівки про правову кваліфікацію кримінальних правопорушень, зареєстрованих в ЄРДР.

Постанови слідчих після їх винесення невідкладно надсилалися заявникам та прокуророві, а постанови прокурорів — заявникам. Після розгляду скарг у суді копії судових рішень вручалися безпосередньо учасникам процесу або ж невідкладно надсилалися їм поштою.