Закон і Бізнес


За здоров’ям — до Скандинавії!


№39 (1233) 26.09—02.10.2015
3814

Найздоровіші країни світу — новий рейтинг, складений фахівцями журналу Forbes на основі інформації, отриманої від Всесвітньої Організації Охорони (ВОЗ) здоров’я, Всесвітнього банку і ООН.


Критеріями, що вплинули на місце країни в рейтингу, стали екологічні і демографічні умови (забрудненість повітря в мегаполісах, доступ населення до чистої питної води, «масштаб» розповсюдження туберкульозу, рівень дитячої смертності і т.п.).

Нижче приведений список з п’ятнадцяти найбільш придатних для життя країн згідно з рейтингом журналу Forbes. Примітно, що перші три місця зайняли скандинавські держави, і дивно, що в число лідерів не потрапила Норвегія.

Ісландія

У країні найвищий рівень тривалості життя (72 роки у чоловіків і 74 — у жінок), найнижчий показник смертності немовлят і висока щільність медперсоналу (3,62 лікаря на кожну 1000 чоловік). Всього 2 людини на кожні 100000 жителів Ісландії хворіють на туберкульоз.

Швеція, Фінляндія

Аналітики Forbes відзначили низькі рівні смертності немовлят і захворюваності туберкульозом.

Німеччина

Десяту частину ВВП держава витрачає на вирішення питань охорони здоров’я. У Німеччині відзначається найнижча забрудненість повітря.

Швейцарія

У країні високий рівень тривалості життя (71 рік у чоловіків і 75 — у жінок), велика кількість лікарів.

Австралія

Відмічений найнижчий відсоток забрудненості повітря, проте держава не може похвалитися вирішенням «туберкульозної» проблеми (хворіють майже 6 чоловік на 100000 населення).

Данія

Країну характеризує середній рівень тривалості життя дорослого населення (69 років у чоловіків і 71 — у жінок). Щільність лікарів одна з найнижчих.

Канада

Високий рівень тривалості життя і низький показник захворюваності туберкульозом.

Австрія

На кожну 1000 жителів припадає 3 фахівці, що працюють в області охорони здоров’я. Відзначається низький рівень дитячої смертності (4 випадки на 1000 новонароджених).

Нідерланди

Показники «грязі» у воді, грунті та повітрі — одні з найвищих у списку. Не менше «засмучує» і рівень захворюваності туберкульозом (5,4 випадку на 100000 чоловік).

США

Країна «вирізняється» низькими рівнями захворюваності туберкульозом, дитячої смертності, забрудненості повітря. У США один з високих рівнів тривалості життя.

Ізраїль

Висока щільність лікарів і середня тривалість життя. Повітря країни одне з «найнеохайніших».

Чехія

Низький рівень тривалості життя (66 років у чоловіків і 71 — у жінок), високий показник захворюваності туберкульозом (10,8 випадку на 100000 чоловік), низький рівень дитячої смертності (за даними 2007 року).

Іспанія

Середні параметри відмічені практично за всіма показниками (тривалість життя, захворюваність туберкульозом, щільність медичних працівників).

Франція

У країні відмічені низький рівень забрудненості повітря і висока щільність лікарів. Показник захворюваності туберкульозом один з найвищих у рейтингу (11 випадків на кожні 100000 чоловік).