Закон і Бізнес


Нічия земля


№38 (1232) 19.09—25.09.2015
3488

Спростити перехід відумерлої спадщини до нових власників пропонують нардепи. Нинішня процедура, на їхню думку, надто складна, адже передбачає звернення до суду.


У Верховній Раді зареєстровано проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відумерлої спадщини на землі сільськогосподарського призначення» (№3006-1). Ініціатором проекту став народний депутат із фракції «Блок Петра Порошенка» Андрій Вадатурський, який до обрання парламентарем був головою наглядової ради однієї з найбільших аграрних компаній України — «Нібулон».

Наразі заява про визнання спадщини відумерлою подається органом місцевого самоврядування до суду через рік з моменту відкриття спадщини. Після цього спадщина може перейти у власність територіальної громади. Ініціативою ж пропонується, щоб місцева рада самостійно ухвалювала такі рішення, не звертаючись до суду, якщо мова йтиме про земельну ділянку сільськогосподарського призначення.

На думку нардепа, це має прискорити процес передачі землі у власність громади та, відповідно, дозволити її використання. Водночас вилучення з цієї процедури судової ланки, побоюються експерти, може призвести до порушення прав спадкоємців.