Закон і Бізнес


Повноваження спецпідрозділів пропонують обмежити


02.10.2012 11:18
2975

У парламенті було зареєстровано законопроект, яким, зокрема, передбачається скасування повноважень спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю порушувати і розслідувати кримінальні справи.


Законопроект про внесення змін до статті 12 Закону України „Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю” щодо права спецпідрозділів (№ 11276) було внесено у Верховну Раду народним депутатом Володимиром Олійником.

Документом, зокрема, пропонується виключити із вказаного закону п.6 статті 12:

«Оперативні управління, відділи та відділення спеціальних підрозділів мають повноваження органу дізнання. Спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою  злочинністю можуть порушувати і розслідувати, передавати через відповідного прокурора по нагляду за виконанням законів спеціальними підрозділами за підслідністю в інші органи внутрішніх справ і Служби безпеки України кримінальні справи про виявлені ними злочини, у такому ж порядку витребувати і приймати від них до свого провадження кримінальні справи про злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями».

Як вказує автор законопроекту, такі зміни покликані привести у відповідність до норм нового Кримінального процесуального кодексу України окремих положень закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», оскільки стаття 214 Кримінального процесуального кодексу України (набирає чинності з 19 листопада 2012 року) визначає, що внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування має право лише слідчий та прокурор.