Закон і Бізнес


Німці відпочивають


Німці, як ніхто в Європі, вміють і можуть відпочивати.

№39 (1078) 29.09—05.10.2012
6952

Жителі Німеччини мають найбільшу в ЄС кількість оплачуваних вихідних днів. Про це свідчать результати дослідження Європейського наглядового товариства за розвитком подій на ринку праці.


Німеччина разом з Румунією та Люксембургом належить до першої трійки країн ЄС, громадяни яких на тиждень працюють більше за всіх. Проте згідно з результатами дослідження вводити в оману така статистика не повинна, оскільки на рік німці відпочивають більше за всіх у Європі.

У Німеччині, порівняно з іншими 26 країнами ЄС, найбільше оплачуваних відпускних днів у році — 30. Якщо додати до них 10 державних свят, то ФРН на 1 вихідний обходить Італію, де відпочивають 39 днів, і на 2 Данію (38 днів). Найменша кількість оплачуваних вихідних на рік в Угорщині та Румунії — по 27. Крім того, коротшим у ФРН став і робочий тиждень: з 2006 року він зменшився з 40,8 до 40,6 години.

Незважаючи на таку статистику, мільйони німців страждають від психічних захворювань, розладу сну й депресії, спричинених ненормованим робочим днем і довгою дорогою на службу й назад. Як наслідок, вони змушені частіше брати лікарняні й бути відсутніми на робочому місці тижнями.

За словами Гельмута Шредера, заступника керівника наукового відділу при страховій компанії АОК, «у свідомості німців усе частіше зникає межа між роботою й особистим життям». Це пов’язано з тим, що й у неробочий час їм доводиться відповідати на телефонні дзвінки й вести ділове листування.