Закон і Бізнес


В яких випадках прикордонники діляться даними про перетин кордону?


06.08.2015 12:08
24787

В прикордонному відомстві функціонує база даних про осіб, які перетнули державний кордон України. Інформація з бази даних надається прикордонниками лише на письмову вимогу суду, прокуратури, органів дізнання і слідства.


Таке роз’яснення надала Державна прикордонна служба України, відзначивши, що на її адресу надходить багато звернень, як від громадян та певних посадових осіб, так і від різних організацій про надання їм інформації про перетин кордону третіми особами.

В Службі зауважують, відповідно до ст. 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Також не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків,  визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Оскільки інформація про перетин державного кордону особою стосується її приватного життя, а захист від неналежного поширення забезпечується Конституцією України, Законами «Про захист персональних даних» та «Про інформацію», її поширення може відбуватись лише за згодою особи.

Також, як повідомили "ЗіБ" у ДПС, на адресу прикордонного відомства надходять запити щодо надання інформації про перетин кордону третіми особами з вказівками посади та місця роботи таких осіб. В Службі зауважують, що під час перетинання особою державного кордону України не здійснюється збирання та облік даних стосовно виконання нею у цей час повноважень, в тому числі обіймання посад, пов’язаних зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про прикордонний контроль» відмітка про перетинання державного кордону в паспортних документах громадян України проставляється за їх особистого звернення з метою проставлення такої відмітки   під час перетину державного кордону України.