Закон і Бізнес


Без права на професію

Аудитори переконані: їхню діяльність монополізують, а Уряд захищає інтереси кількох франшиз


№31 (1225) 01.08—07.08.2015
ЄВГЕН БЕРЕЗОВСЬКИЙ
14367

Для проведення перевірки державних підприємств Кабмін вирішив залучити лише найбільші аудиторські компанії й заборонив співпрацю з іншими. Самі ж аудитори впевнені, що такі обмеження призведуть до монополізації ринку. Причому не світовими гігантами, а українськими фірмами, які вчасно придбали франшизу.


«Вперше за більш ніж 20 років діяльності виникла ситуація, коли аудиторська спільнота опинилася на межі виживання. Пов’язано це не тільки з економічною ситуацією в країні, а й з діями окремих чиновників», — з таким застереженням виступив голова Аудиторської палати України Іван Нестеренко. Його занепокоєння викликає урядова постанова «Деякі питання проведення аудиту суб’єктів господарювання державного сектору економіки» від 4.06.2015 №390.

Документом визначено: коли вартість активів держпідприємства перевищує 2 млрд грн., то його перевірку можуть проводити лише компанії, які мають щорічний дохід не менш ніж 30 млн грн. і хоча б 100 працівників. Передбачено й деякі інші вимоги, зокрема щодо сертифікації аудиторів. Якщо ж вартість активів підприємства понад 250 млн грн., критерії до його аудитора дещо простіші, але все одно досить суворі: 10 працівників у штаті й 3 млн грн. річного доходу.

Як відзначив І.Нестеренко, стандартам щодо контролю найбільших підприємств відповідає лише 6 компаній, а працювати з другою групою зможуть не набагато більше — 14. А це, констатував голова АПУ, менш ніж 1% аудиторських фірм в Україні.

Одними з тих, хто виграє від таких нововведень, експерти називають так звану велику четвірку аудиторів, кожен з яких відповідає урядовим вимогам. Ці компанії не тільки контролюють чималу частку вітчизняного ринку, а й відіграють ключову роль у наданні відповідних послуг за кордоном. Виручка кожної з цих фірм сягає кількох десятків мільярдів доларів, а в штаті числяться сотні тисяч працівників.

За таких умов може видатися цілком природнім, що влада хоче довірити перевірку держпідприємств компаніям зі світовим ім’ям. Водночас, на думку народного депутата Олександра Кірша (фракція ПП «Народний фронт»), ці компанії за кордоном і в Україні — дві великі різниці. У нас, за словами парламентаря, міжнародні бренди представляють фірми, які просто отримали право на це.

«Владу захопили покупці франшизи, які працюють виключно завдяки відсутності закону про франчайзинг. У них немає кваліфікації, про що свідчить масове банкрутство підприємств, яким вони робили аудит. Відрізняються вони лише «надцінами»: те, що в деяких підприємств у гривнях, у них — в доларах і євро», — наголосив О.Кірш.

За словами члена АПУ Тетяни Лавренової, якщо урядова постанова не буде скасована, без роботи залишаться тисячі аудиторів-професіоналів. Але, попереджають експерти, збитків зазнають не лише вони. На ринку утвориться монополія, а це ще не приводило до підвищення якості послуг у жодній сфері.