Закон і Бізнес


В Україні запровадять автофіксацію порушень ПДР


06.08.2015 15:09
2875

На прохання начальника Департаменту патрульної служби МВС Олександра Фацевича Петро Порошенко схвалив ініціативу у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, яка передбачає введення штрафних балів, скасування гілки адмінштрафів за порушення ПДР та запровадження відеофіксації порушень ПДР.


Відповідний Закон (проект №2562) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” підписав Президент. Про це повідомила його прес-служба.

Оскільки текст Закону на сайті ВР наразі не оприлюднено пропонуємо ознайомитись з редакцією документу до другого читання.

Законом передбачено запровадження:

- штрафних балів;

Штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів.

У разі фіксації правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який скоїв правопорушення, вираховується кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею КоАП.

- автоматичної фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, яка передбачає застосування фото- та відеозйомки.

Відповідальність за такі правопорушення несуті ті особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Юридична та фізична особа в разі притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, мають право зворотної вимоги до особи, яка керувала транспортним засобом у момент учинення правопорушення.

- визначено, що штраф може стягуватися на місці вчинення адміністративного правопорушення незалежно від розміру виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

- у разі сплати фізичною або юридичною особою 50% розміру штрафу протягом трьох днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, така постанова вважається виконаною. У разі несплати штрафу протягом тридцяти днів з дня вручення постанови стягується пеня у подвійному розмірі штрафу.

Окрім того, визначено, що у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, обов'язок щодо доказування наявності обставин, передбачених частиною третьою статті 14-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, покладається на позивача.

А от оштрафованим і позбавленим презумпції невинуватості власникам авто робитимуть знижку, якщо ті не йтимуть до суду. Про цю та деякі інші цікаві особливості впровадження даного закону можна дізнатися у статті "Не києм, так палицею".

Закон і Бізнес