Закон і Бізнес


Персональний рай

Щоб сховатися від шуму й папараці, багаті можуть придбати особистий острів


№38 (1077) 22.09—28.09.2012
СЕРГІЙ НІКОЛАЄВ
3239

Купити власний острів можуть дозволити собі тільки дуже заможні люди. Як правило, такі об’єкти нерухомості купують зірки шоу-бізнесу або фінансисти, сподіваючись позбутися папараці, які їх переслідують. Пропонуємо вашій увазі опис найдорожчих островів, уже куплених або виставлених на продаж на цей час.


Духи-людоїди

Очолює список острів Ланаї, що входить до складу Гавайського архіпелагу. У червні поточного року мільярдер Девід Мердок продав його голові корпорації Oracle Ларрі Еллісону. За даними ЗМІ, сума угоди дорівнює $500—600 млн, що є рекордом за всю історію ринку «острівної нерухомості». Варто відзначити, що Л.Еллісон придбав тільки 98% Ланаї, оскільки частина, яка залишилася, належить державі й резидентам-острів’янам.

Площа Ланаї перевищує 36 тис. га — це шостий за розмірами острів Гавайського архіпелагу й 42-й за величиною острів США. Згідно з міфами у давнину його населяли духи-людоїди. У минулому значну частину острова займала ананасова плантація, завдяки чому він також відомий як «Ананасовий острів». Популярним Ланаї став, зокрема, після того, коли у 1994 році  там відбулося весілля Біла Гейтса, засновника Microsoft.

Зараз на острові постійно проживає приблизно 3200 чол. і є всього один населений пункт — Ланаї-сіті. Довжина берегової лінії острова становить во-первых47 миль. На ньому розташовано 2 готелі й 2 поля для гольфу.

Зі знижкою

Лісабонський острів (Португалія) на цей час виставлений на продаж за $310 млн, хоча у 2008 році він коштував майже на $40 млн більше. Острів площею понад 1200 га розташований усього за 300 м від материка, за 5 км від порту й за 6 — від міжнародного аеропорту, але при цьому він нежилий. На думку експертів, острів якнайкраще підходить для розвитку туризму та яхтингу або будівництва елітного житла й готелів.

Незважаючи на відносно невисоку вартість сотки землі (близько $2580), покупця не можуть знайти з 2007 року. Не допомагає навіть зниження ціни.

Грецький розпродаж

Третім у списку лідерів є грецький острів Патроклос, оцінений у $186 млн. Його площа 260,2 га. Острів перебуває у приватній власності, розташований у південній частині Аттики біля мису Суніон у його східній частині ростуть оливкові й хвойні дерева, є землі, придатні для землеробства. У північній частині приблизно 100 га — родючі грунти, решта — кам’янисті ділянки. На острові багато піщаних пляжів, во-первых2 причали, а води узбережжя багаті на рибу.

У ЗМІ повідомлялося, що реальна вартість Патроклоса становить близько $500 млн, проте його власники, як і власники інших островів, змушені знижувати ціну через новий податок на майно й підвищення процентних ставок за кредитами. У зв’язку зі складною економічною ситуацією влада Греції зараз розглядає можливість продажу багатьох островів, що перебувають у державній власності.

Ферма перлин

Острів Ранг-Яй, розташований на схід від Пхукета (Таїланд), пропонується потенційним покупцям за $160 млн. Територію площею у 44,5 га (Ранг-Яй — найбільший острів з виставлених на продаж у цьому регіоні) займають в основному тропічні ліси й пляжі, проте на острові є все для відпочинку, зокрема, 8 бунгало, ресторан, поле для гольфу й ферма з вирощування перлин. Острів обладнаний системою постачання питної води, є електрика й стільниковий зв’язок. Ранг-Яй перебуває у приватній власності однієї з місцевих компаній.

Острів під забудову

За $110 млн можна придбати один з Багамських островів — Кейв Кей. Крім лісів і пляжів, на острові площею майже 90 га є пристань для яхт, злітно-посадкова смуга завдовжки 850 м та елітний маєток на пагорбі, звідки відкриваються панорамні види на море. Також розроблений план спорудження ще 38 будівель загальною площею 6500 м2, серед яких триповерховий плавучий будинок, клуб, ресторан і три будівлі з готельними номерами.

Для любителів дайвингу

Щоб купити острів Ронде, що знаходиться на території Гренади, необхідно мати $100 млн. Це найбільший острів, виставлений на продаж у басейні Карибського моря, його площа перевищує 810 га. Ронде оточений кораловими каньйонами, а в прибережних водах мешкають черепахи й зелені мурени. Також недалеко від острова є підводна печера з кварцовими кристалами й сталактитами.

Ронде поки що не торкнулася цивілізація, проте передбачається, що новий власник зможе побудувати тут елітні вілли, продаж яких, за оцінками експертів, принесе понад $1 млрд.

Пропозиція з Мексики

Приватний острів Макапуле (Мексика) коштує $95,3 млн. Він розташований у Каліфорнійській затоці, всього за 150 м від берега й курортного містечка Лас-Глоріас. Потрапити сюди можна з міжнародного аеропорту Гуасаве, розташованого всього за во-первых50 км. На острові, площа якого — 2116 га (протяжність — 23 км), також поки що немає ніяких сучасних споруд, проте плани щодо будівництва вілл, багатоповерхових будівель і поля для гольфу вже існують.