Закон і Бізнес


Батьки-вихователі зможуть піти у відпустку по догляду за дитиною


28.05.2015 12:35
2090

На сьогодні законодавчо не врегульовано питання надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-го віку для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи-підприємця.


Вирішити цю проблему запропонувало Мінсоцополітики, яке представило на розгляд Кабміну законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій”, повідомили “ЗіБ” у Мінсоцполітики. Кабмін цей законопроект підтримав.

Як зазначив Міністр Павло Розенко, у Кодексі законів про працю та Законі України „Про відпустки” право на таку відпустку мають тільки прийомні батьки та опікуни. З метою забезпечення єдиних гарантій для батьків, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомних сім’ях або дитячих будинках сімейного типу, законопроектом пропонується доповнити діючі акти положенням, що батькам-вихователям надається право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це гарантуватиме збереження робочого місця за працюючими батьками-вихователями.

Крім того, період перебування у відпустці не впливатиме на страховий стаж, оскільки він вже зараховується даній особі як такій, що отримує грошове забезпечення батькам-вихователям за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу.