Закон і Бізнес


При введенні в 2014 році санкцій щодо Портнова інформація не перевірялася, - ЄС


22.05.2015 10:49
4478

Представник Євросоюзу під час засідання Європейського суду (European Court of Justice) за позовом екс-першого заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова до Ради ЄС заявив під присягою, що ЄС прийняв рішення про введення в 2014 році санкцій щодо А.Портнова, грунтуючись лише на неперевіреній інформації, що була надана українською прокуратурою.


Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив за результатами першого дня засідання Європейського суду сам А.Портнов.

«Колегія суддів без перерви протягом декількох годин детально опитувала представника Євросоюзу про обставини введення проти мене міжнародних санкцій у 2014 році. Вважаю, що суд сьогодні продемонстрував повне і всебічне вивчення обставин мого позову», - написав він.

А.Портнов також зазначив, що у відкритій частині засідання суд кілька разів цікавився у представника ЄС, як Євросоюз зміг протягом всього одного дня у березні минулого року дійти висновку про його причетність до незаконної діяльності, чому ЄС ввів щодо нього санкції, не перевіривши інформацію Генеральної прокуратури України.

«Але ключове в сьогоднішньому засіданні те, що представник Євросоюзу під присягою заявив, що ЄС не перевіряв щодо мене інформацію української влади і прийняв рішення про санкції, довірившись лише інформації української прокуратури. Яке б рішення не виніс люксембурзький суд, він заздалегідь викликає у мене повну довіру», - написав А.Портнов.

Нагадаємо, 5 березня 2014 року Рада ЄС ввела санкції і заморозила активи 22 українських чиновників, підозрюваних України у сприянні «злочинів режиму Віктора Януковича».

6 березня 2015 року ЄС зняв санкції з екс-першого заступника глави АП Андрія Портнова і деяких інших чиновників, оскільки українська сторона так і не надала звинувачень і доказів їхньої провини.

Європейський суд (штаб-квартира в Люксембурзі) - вища інстанція Суду Європейського союзу, рішення якої не можуть бути оскаржені.

Рада Європейського союзу  - поряд з Європейським парламентом, один з двох законодавчих органів Європейського союзу і один з семи його інститутів. Рада відіграє ключову роль у тих областях європейської інтеграції, де прийняття рішень відбувається на міжурядовому рівні.

Закон і Бізнес