Закон і Бізнес


Омбудсмен оскаржує заборону взяття на поруки підозрюваних у злочинах проти нацбезпеки


15.05.2015 11:37
1534

Валерія Лутковська звернулась до Конституційного Суду стосовно положень Кримінального процесуального кодексу, які забороняють застосовувати особисте зобов'язання, особисту поруку, домашній арешт та заставу до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні терористичних злочинів та злочинів проти нацбезпеки.


Відповідне конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини п’ятої статті 176 Кримінального процесуального кодексу України надійшло до Суду 14 травня.

Нагадаємо, відповідно до ч.5 ст. 176 КПК запобіжні заходи у вигляді особистого зобов'язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України.

Таким чином, до підозрюваних чи обвинувачених у злочинах проти нацбезпеки, терористичних злочинах, формуванні незаконних воєнізованих формувань може застосовуватись виключно такий запобіжний захід як тримання під вартою. А це в свою чергу суперечить Конституції, принципам верховенства права та пропорційності в сфері призначення запобіжних заходів.

У зв'язку з усім вище вказаним В.Лутковська просить визнати вище вказані положення КПК неконституційними.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду України конституційне подання передано на вивчення в Секретаріат Суду.

Закон і Бізнес