Закон і Бізнес


На гачку в спецагентів

Всесвітньо відому соціальну мережу звинувачують у шпигунстві


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
2944

Фейсбук судиться з 25 тисячами користувачів, що подали колективний позов із звинуваченням соцмережі в порушенні європейських законів про конфіденційність. Перші слухання незабаром пройдуть у Відні.


Ініціював судовий розгляд австрійський борець за захист особистих даних Макс Шремс, незадоволений тим, як Фейсбук збирає і передає дані. Позов був поданий проти європейської штаб-квартири соцмережі в Дубліні, де зареєстровані всі акаунти користувачів за межами США та Канади.

Фейсбук поки що не давав жодних коментарів із цього приводу. Серед позивачів — понад 900 британських користувачів. Згідно з їхньою заявою закони про недоторканність приватного життя порушуються, оскільки портал стежить за тим, коли користувачі натискають кнопку «Мені подобається». М.Шремс, випускник юридичного факультету, хоче покласти край тому, що він називає масовим стеженням з боку соціальної мережі. Він також стверджує, що компанія співпрацювала із системою стеження, запущеною Агентством національної безпеки США у 2007 році.

«По суті ми просимо Фейсбук, щоб він зупинив масове стеження й прийняв зрозумілу людям політику конфіденційності, а також зупинив збирання даних про осіб, які навіть не є користувачами соцмережі», — заявив 27-річний юрист в інтерв’ю агентству Франс Пресс. На його думку, в позові є низка пунктів, за якими він чекає ухвалення позитивного рішення. М.Шремс так само сподівається, що  ця справа стане знаковою, оскільки порушена проти американських компаній, що збирають дані.

Що стосується компенсацій, то позивачі вимагають її в розмірі €500 ($539) кожному.