Закон і Бізнес


Депутатам пропонують схвалити затримання судді Кушнір

Голова ВС підтримав подання Шокіна щодо затримання судді в березні


10.04.2015 16:08
2515

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя зареєстрував проект постанови про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді Солом’янського районного суду міста Києва Кушнір Світлани Іванівни.


Відповідний проект постанови №2610 було зареєстровано у ВР 8 квітня. Оскільки наступне пленарне засідання заплановано на 21 квітня, тож розгляд даного питання відбудеться не раніше цього числа.

Подання Генпрокурора, підтримане та внесене головою Верховного Суду України, про арешт судді надійшло до Верховної Ради України 26 березня.

Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.02.2015 року за номером №42015000000000113, за ознаками злочину, передбаченого частиною другою статті 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах).

У поданні Комітету ВР вказано наступне.

Досудовим розслідуванням установлено, що у період масових акцій протесту, що відбувались в Україні з 21.11.2013 року по 22.02.2014 року, у тому числі у місті Києві на Майдані Незалежності, слідчі районних управлінь ГУМВС України в м. Києві та прокурори прокуратур міста Києва - процесуальні керівники, розпочали та проводили досудове розслідування за фактами масових заворушень, що були інкриміновані, зокрема громадянам Овсієнку М.Ю. та Юрченку Д.М. Як установлено досудовим розслідуванням, 26.01.2014 року слідчий суддя Солом’янського районного суду м. Києва Кушнiр С.І. розглянула в судовому засіданні клопотання про обрання запобiжного заходу Овсiєнку М.Ю. та Юрченку Д.М.

На думку слідства, діючи умисно, в інших особистих інтересах, які полягали у бажанні i надалі залишатися на посаді судді, слідчий суддя Солом’янського районного суду м. Києва С.Кушнiр, достовірно знаючи, що Овсієнко М.Ю. та Юрченко Д.М. були затримані всупереч вимогам, передбаченим частини першої статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, та повідомлені про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину всупереч вимогам частини першої статті 276 КПК України, за відсутності достатніх, належних та допустимих доказів, які б вказували на обґрунтованість підозри Овсієнка М.Ю. та Юрченка Д.М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 294 КК України, а також чітко усвідомлюючи завідомо неправосудний характер прийнятого рішення i бажаючи цього, всупереч вимогам кримінально-процесуального закону склала, підписала та постановила, оголосивши у судовому засiданнi, завідомо неправосудну ухвалу про обрання Овсієнку М.Ю. та Юрченку Д.М. найбільш суворого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 30 днів.

"На підставі ухвал судді С. Кушнiр від 26.01.2014 року Овсієнко М.Ю. та Юрченко Д.М. незаконно утримувались під вартою у Київському слідчому ізоляторі №13 з 26.01.2014 року по 12.02.2014 року, тобто впродовж 18 днів, чим завдано істотну шкоду у вигляді порушення законних прав, свобод та iнтересiв громадян Овсiєнка М.Ю. та Юрченка Д.М., а також дискредитації i підриву авторитету та престижу Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України та органів судової влади України" - вказано у поданні. У зв’язку з цим суддя С.Кушнір підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 275 КК України.

З метою забезпечення виконання С.Кушнір як підозрюваним покладених на неї процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам переховуватися вiд органів досудового розслідування, знищення або спотворення будь-яких речей, документів, якi мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, та незаконно впливати на потерпілих, свiдкiв, експертів i спецiалiстiв у цьому кримінальному провадженні,орган досудовго розслідування вважає за необхідне застосувати запобіжний захід - тримання пiд вартою.

За інформацією органу досудового розслідування, суддя С.Кушнір на неодноразові виклики до Генеральної прокуратури України для проведення слідчих дій жодного разу не з’явилася, зокрема: 20.01.2015, 27.01.2015, 02.02.2015, 03.02.2015, 14.02.2015 та 19.02.2015 року.

Також читайте інтерв'ю з суддею С.Кушнір.

Закон і Бізнес