Закон і Бізнес


Надзвичайна загроза

Підозрюваних у тероризмі зможуть арештувати на 2 роки без суду


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
2901

Нижня палата малазійського парламенту схвалила в другому читанні закон про запобігання тероризму. Документ передбачає можливість затримання підозрюваних на строк до 2 років без відповідного судового вердикту.


Запеклі дебати між представниками правлячої коаліції та опозиційних партій тривали понад 12 год. На думку провладних депутатів, жорсткі превентивні заходи відносно терористів необхідні для протидії «надзвичайним загрозам», на зразок тих, що виходять від угруповання «Ісламська держава».

Наприклад, депутат Ануар Муса підкреслив, що злочини, скоювані терористами, істотно відрізняються від звичайних кримінальних злочинів. Опозиція ж, навпаки, розглядає закон як порушення прав людини та громадянських свобод.

Після завершення обговорення в комітетах новому закону належить пройти останнє, третє, читання, яке зазвичай має формальний характер.

Упродовж практично всієї історії незалежної Малайзії в королівстві діяв прийнятий ще в 1960 році (до отримання незалежності), в розпал боротьби з маоїстами, закон про внутрішню безпеку. Він допускав арешт і тримання у в’язниці необмежений час без рішення суду підозрюваних у діях, які, на думку влади, могли становити загрозу для національної безпеки. Акт був скасований лише у 2011 році, і йому на зміну прийшов закон про особливі заходи при загрозі безпеці, який вимагає від властей після закінчення 28 діб пред’явити підозрюваному обвинувачення.

Проте останні 6 чоловік, затримані в листопаді 2011 року на підставі закону 1960 року за підозрою в причетності до терористичної організації «Сабах даруль ісламія», вийшли на волю тільки в січні минулого року.