Закон і Бізнес


Корова — це не м’ясо

Індійцям заборонили зберігати та продавати яловичину під загрозою ув’язнення


Священність індійських корів зводиться в усе більш високий ранг, від чого місцеві бізнесмени зазнають неабияких збитків.

№11 (1205) 14.03—20.03.2015
3447

Президент Індії підписав закон, що забороняє жителям штату Махараштра зберігати та продавати яловичину. Порушникам може загрожувати тюремний строк до 5 років і штраф на суму 10 тис. рупій (близько 8000 грн.).


Глава держави підписав закон через 20 років після його ухвалення парламентом Махараштри — одного з найбільш населених штатів Індії. Місцеві законодавці прийняли документ у 1995 році, коли при владі в штаті була коаліція «Бхаратія Джаната парті» та партія «Шив Сена» (обидві додержуються правих ідей. Найбільше прихильників мають у штатах Махараштра й Гоа), яка виступала за підтримку індуїстських традицій. Проте тодішній президент закон не підписав.

Наголошується, що заборона на забій корів була запроваджена в Махараштрі ще в 1976 році. Новий закон не дозволяє також убивство биків і волів, яких раніше можна було забивати за наявності відповідних сертифікатів. При цьому забою буйволів не заборонять (їх м’ясо займає близько чверті ринку яловичини в штаті).

The Indian Express указує, що виробники яловичини виступили з різкою критикою нового закону. Вони відзначили, що через заборону тисячі людей можуть залишитися без роботи, а ціни на м’ясо значно зростуть.

Корову в індуїзмі вшановують як священну. Вона уособлює достаток, чис­тоту та святість. Вживання яловичини та забій тварин релігія забороняє.