Закон і Бізнес


Присяга не за правилами

У Ліверпулі припинили судовий розгяд, коли мусульманин поклявся на Біблії


№11 (1205) 14.03—20.03.2015
3630

Справу про розбій, яку слухали в Королівському суді Ліверпуля, анулювали після того, як у ході судового розгляду головний мусульманський свідок присягнув на Біблії, а не на Корані. На думку судді, нехтувати такими серйозними речами, як релігія, не можна.


38-річного Майкла Девіса обвинувачували у спробі пограбування в Беркенхеді — містечку неподалік Ліверпуля. Він начебто намагався пограбувати кебабну влітку минулого року, озброївшись молотком. Підсудний ці обвинувачення заперечував.

Під час слухань менеджера ресторану Керіма Курта запитали, чи купував він колись речі, вкрадені М.Девісом. Свідок відповів, що це суперечить його релігії. На запитання адвоката Джона Віата «Чи є він християнином?» той відповів негативно, заявивши, що сповідує мусульманство.

Суддя сказав, що судовий розгляд не може тривати й розпустив присяжних. Він пояснив учасникам процесу та присяжним, що свідок присягнув на Біблії. Лише через деякий час стало відомо, що він мусульманин. «Це означає, що ні я не можу прийняти його свідчень, ні ви, тому що його привели до присяги не на тій священній книзі», — заявив суддя Патрік Томпсон.