Закон і Бізнес


Право на помилку


№8 (1202) 20.02—27.02.2015
2854

У Верховній Раді наголошують, що за неточності в митних деклараціях, які не змінюють суми платежів, не потрібно карати, і пропонують виключити певні норми із законодавства.


Відповідні пропозиції містяться в законопроекті «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо помилок у митній декларації та вдосконалення електронного декларування)» (№2133). Ініціативою пропонується виключити із ч.3 ст.268 кодексу норму, відповідно до якої, коли особа більш як двічі на місяць допускає помилки в митній декларації, (крім орфографічних), орган контролю застосовує до неї санкції.

Водночас, як зазначається в пояснювальній записці до проекту, є випадки, коли митні органи навмисно складають протоколи про порушення правил за фактом виявлення неточностей у документах, однак такі помилки не могли вплинути на суми платежів. Наприклад, порушенням уважається, коли особа ввозить певну кількість товарів і зазначає, що вони запаковані в 1 коробку. Хоча насправді коробок 2, а кількість одиниць товару вказана правильно.