Закон і Бізнес


Лоліта в законі

Естонським дівчатам-підліткам дозволять робити аборти без згоди батьків


№8 (1202) 20.02—27.02.2015
2942

Президент Естонії Тоомас Ільвес підписав закон, що дозволяє неповнолітнім переривати вагітність або проходити процедуру стерилізації без згоди батьків. Аборт тепер робитимуть за згодою пацієнтки, «якщо вона здатна самостійно і відповідально розглянути аргументи «за» і «проти».


Як повідомляє Postimees, прийнятий документ відновив положення, що діяло до 2009 року, згідно з яким переривання вагітності в неповнолітньої жінки регулюється загальною нормою законодавства, що стосується надання послуги охорони здоров’я пацієнтові з обмеженою дієздатністю.

Відповідно до цього лікареві необхідно детально пояснити пацієнтці (перед прийняттям нею рішення) суть процедури й пов’язані з нею ризики, а також проінформувати про можливість надання психологічних чи інших консультацій до або після припинення вагітності.

Поправки до закону були ініційовані канцлером права Естонії Індреком Тедером, який визнав указану норму, що суперечить конституції й обмежує право на самовизначення жінок віком до 18 років. Наприкінці січня парламент країни прийняв відповідні поправки 45 голосами «за», 24 виступили «проти».

«Якщо на думку лікаря неповнолітня дівчина сама може дати інформовану згоду, то згода батьків не потрібна. У такій делікатній ситуації важливо, щоб між лікарем і пацієнтом сформувалися й збереглися довірчі відносини», — відзначив голова комісії з питань соціальних справ Хельо Пікхоф.

Раніше подібні процедури в Естонії проводилися неповнолітнім тільки з відома батьків. У разі розбіжності думок неповнолітня могла звернутися до суду. На думку канцлера права, ця процедура робила підлітків надто залежними від батьків і не забезпечувала права на приватне життя і захист здоров’я.

За оцінкою представника Міністерства соціальних справ, вимога про отримання згоди батьків щодо неповнолітніх часто суперечить волі останніх. Як свідчить досвід інших країн, це може призвести до того, що молоді дівчата побояться звернутися до лікаря аби перервати вагітність, і почнуть шукати нелегальні шляхи. У міністерстві впевнені, що, як правило, дівчинка повідомляє батькам про вагітність, якщо між ними склалися довірчі стосунки. Проте в проблемних сім’ях неповнолітні вагітні дівчата можуть стати жертвами домашнього насильства.