Закон і Бізнес


Підозра президента

Глава держави ініціював розгляд відносно себе через скандальну нерухомість


Е.Ньєто вирішив не чекати офіційних обвинувачень і самостійно ініціював перевірку об’єктів власності своєї сім’ї.

№7 (1201) 13.02—19.02.2015
2612

Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто зажадав, щоб відносно нього було проведено розслідування. Річ у тому, що довкола нерухомості його дружини вибухнув скандал. А президент хоче бути відкритим для свого народу.


Як повідомило видання La Jornada, глава держави доручив це розслідування новому міністрові з питань державної служби Вірхіліо Андраде Мартінесу при його призначенні на посаду.

«Я попросив міністерство провести розслідування й з’ясувати, чи був конфлікт інтересів у громадських роботах і контрактах, отриманих від федеральних відомств компаніями, які уклали договори купівлі-продажу нерухомості з моєю дружиною, а також з міністром фінансів Луїсом Відегараєм», — відзначив Е.Ньєто.

Зокрема, глава держави запропонував перевірити операції з купівлі-продажу резиденцій своєї дружини Анжеліки Ривера і міністра фінансів країни. Мова йде про контракти, отримані від федеральних відомств фірмами дружини очільника держави, які, у свою чергу, оформили на неї кілька об’єктів нерухомості.

Восени минулого року місцева преса повідомила, що придбаний дружиною президента в престижному районі Мехіко особняк вартістю понад $1 млн нібито був куплений у компанії, пов’язаної з китайським консорціумом, який виграв тендер на будівництво швидкісної залізниці в Мексиці.

Пізніше результати цього конкурсу були скасовані, а А.Ривера пообіцяла продати будинок. Тим часом представник уряду країни Едуардо Санчес запевнив, що у випадку з купівлею особняка дружиною президента в компанії, яка бере участь у державних конкурсах, конфлікту інтересів немає, оскільки А.Ривера не є державним службовцем.

Сам Е.Ньєто нагадав про свої обіцянки «залишатися відкритим і підзвітним». Разом з тим він поскаржився, що в політиків немає надійних інструментів для виявлення конфлікту інтересів. На думку президента Мексики, В.Мартінес повинен створити особливу експертну комісію. Експерти підіб’ють підсумки розслідування й зможуть дати висновок відносно об’єктів власності сім’ї глави держави.