Закон і Бізнес


Нардеп пропонує створити Національний люстраційний комітет


06.02.2015 15:35
1902

Не дочекавшись узгодженого проекту змін до Закону «Про очищення влади», який робоча група має винести на розгляд Венеціанської комісії в лютому, депутат від Опозиційного блоку запропонував свою редакцію відповідного Закону.


Народний депутат Михайло Папієв пропонує на розгляд парламенту законопроект №2040 «Про внесення змін до Закону України "Про очищення влади" та інших законодавчих актів України».

Проектом передбачається викласти в іншій редакції Закон «Про очищення влади», зокрема, змінивши назву на Закон «Про люстрацію».

Відповідно до проекту люстрація – визначений порядок встановлення п’ятирічної заборони обіймати передбачені законом посади особам, які втратили суспільну довіру внаслідок своєї діяльності або бездіяльності на відповідальних посадах в органах державної влади України в період з 29 листопада 2013 року по 6 червня 2014 року. Слід відзначити, що в переліку осіб, які підлягають люстраційним перевіркам, відсутні судді. Водночас депутат робить акцент на встановленні під час перевірок відношення дій відповідних посадових осіб до окупації Криму, конфлікту на сході, травневих зворушень в Одесі, тощо.

На думку депутата, люстрацією повинен займатись спеціальний орган громадського контролю при Президентові України, а саме – Національний люстраційний комітет України.  Даний комітет складатиметься з 25 членів, які призначаються Президентом України за поданням обласних та Київської міської ради – по одному члену від кожної ради.

За результатами люстраційної перевірки люстраційний комітет може прийняти рішення про визнання особи такою, що втратила суспільну довіру і застосування до неї люстраційної заборони. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше сімнадцяти членів комітету.

Рішення Комітету вводяться в дію актами Президента України.

Зауважимо, про необхідність створення незалежного люстраційного органу говорила і Венеціанська комісія. Однак, варіант запропонований робочою групою при Мін’юсті, передбачає створення такого органу при Кабміні. Тобто, в обох випадках нібито незалежний орган створюється при комусь.

У разі схвалення цього проекту, документ діятиме 7 років з дня набрання ним чинності. Втрата чинності закону тягне за собою припинення дії люстраційних заборон та припинення функціонування Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано люстраційну заборону.

Окрім того, В.Папієв пропонує встановити адміністративну відповідальність за перешкоджання роботі члена Національного люстраційного комітету України та невиконання законних вимог (запитів) комітету.

Також читайте: Подвійну люстрацію суддів можуть скасувати. А процедуру перевірки - змінити

Закон і Бізнес