Закон і Бізнес


Нардепи погодились змінити місце відкриття спадщини


03.02.2015 12:36
2734

Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні цього майна, або вимоги кредиторів. На даний момент спадщину відкривають за останнім місцем проживання спадкодавця.


Зміна норм щодо порядку відкриття спадщини передбачена законопроектом №1534 “Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо місця відкриття спадщини”, який сьогодні було прийнято за основу.

Проектом передбачено, що на підставі отриманої першої заяви нотаріусом заводиться спадкова справа, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Окрім того, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходженням основної частини рухомого майна зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Діючою редакцію Цивільного кодексу встановлено, що у такому випадку орган місцевого самоврядування повинен подати заяву до суду за місцем відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходженням основної частини рухомого майна.

І хоча проект було підтримано депутатами у першому читанні, народні обранці стурбовані цієї законодавчою ініціативою. Так, автори документу обгрунтовують необхідність прийняття проекту проблемами з оформленням спадщини, які виникли у переселенців, однак в проекті ніяким чином не визначено, що такий механізм застосовуватиметься лише щодо них. Окремі депутати вважають, що це стане підгрунтям для дій шахраїв, а тому проект доручили доопрацювати до другого читання.

 

Закон і Бізнес