Закон і Бізнес


ВККС вперше відмовила Генпрокурору у відстороненні суддів


30.01.2015 10:25
3419

Вперше в історії Вища кваліфікаційна комісія суддів не погодилась з поданням Генпрокурора і не відсторонила суддів від займаної посади у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності. Таким чином на своїх посадах залишились судді Печерського райсуду м. Києва Віктор Кицюк та Оксана Царевич.


Як повідомляє кореспондент “ЗіБ”, в поданні Генпрокурора відзначалось, що  ці судді підозрюються у скоєнні злочину, передбачено ч.1 ст 375 КК (постановлення завідомо неправосудного рішення). Санкція цієї статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавленні волі на строк від 2 до 5 років.

Обидві справи, які розглядали судді, стосуються учасників Автомайдану. І Кицюк, і Царевич розглядали справи про адміністративні правопорушення і прийняли рішення про позбавлення осіб права керування автотранспортом.

Прокуратура вважає, що ці рішення були неправосудними, і відтак відкрила кримінальне провадження щодо суддів.

В.Кицюк на засідання прийшов з адвокатом і заявив, що не є підозрюваним, оскільки йому не було вручено повідомлення про підозру. У свою чергу представники  Генпрокуратури навели ВККС власні докази, вони долучили навіть відео, на якому видно, що начебто повідомлення про підозру лежить на столі у судді. Однак, Віктор Кицюк зауважив, що той слідчий, який намагався вручити йому повідомлення про підозру, не є тим суб’єктом, який має процесуальні права на це.

Оксана Царевич на засідання не прийшла, її інтереси представляв адвокат. І під час обговорення її питання теж виникли сумніви стосовно того чи їй вручили повідомлення про підозру. За словами представника Генпрокуратури, вони намагалися вручити їй такий документ, однак вона постійно уникала цього отримання.Генпрокуратура навіть представила відео, на якому записано, що повідомлення О.Царевич намагалися вручити, коли вона вийшла з квартири. Однак суддя втекла.

Представники Генпрокуратури зазначили, що ними були використані всі способи для вручення повідомлення про підозру, в т.ч. відповідні повідомлення були направлені В.Кицюку та О.Царевич поштою.

Комісія тривалий час обговорювала у нарадчій кімнаті ці подання Генпрокурора і відмовила в їх задоволенні.

За часів головування у ВККС Ігоря Самсіна подібних випадків не було жодного разу. Як відзначав І.Самсін, інакшого рішення в такому випадку Комісія прийняти не могла.

Закон і Бізнес