Закон і Бізнес


На Донбасі хочуть створити військово-цивільні адміністрації


28.01.2015 11:14
1567

У населених пунктах, де місцеві органи влади та/або їх виконавчі органи не здійснюють покладені на них повноваження, у т.ч. внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень, будуть створені військово-цивільні адміністрації.


Створення таких органів влади передбачено законопроектом №1855 «Про військово-цивільні адміністрації», який зареєстрували народні депутати С.Пашинський, С.Кубів, Р.Князевич, Ю.Луценко. Таким чином нардепи хочуть врегулювати низку проблем, що виникли в Донецькій та Луганській областях внаслідок усунення окремих місцевих органів влади від виконання своїх повноважень, зокрема, забезпечити нормальну життєдіяльність відповідних територіальних громад. 

У районі, області військово-цивільні адміністрації можуть утворюватись не лише у разі нескликання сесії відповідно районної, обласної ради у встановлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" строки, а й для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки.

Військово-цивільні адміністрації відповідно до проекту є тимчасовими державними органами, які діють у складі Антитерористичного центру при СБУ і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції .

Загалом військово-цивільні адміністрації отримають повноваження відповідних місцевих органів влади (наприклад, вирішення питань бюджету, місцевих податків, програм розвитку тощо), а також за погодженням Антитерористичним центром при СБУ зможуть встановлювати обмеження щодо руху транспортних засобів та пересування громадян, обмежувати торгівлю зброєю та алкоголем т.д.

Відповідні адміністрації утворюються у разі потреби за рішенням Президента України та формуються з військовослужбовців військових формувань, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, які відряджаються до них, а також працівників, які уклали з Антитерористичним центром при Службі безпеки України трудовий договір. Слід відзначити, що проект Закону не містить жодних вимог стосовно компетентності, навиків осіб, які увійдуть до складу військово-цивільних адміністрацій. 

Як відзначають депутати, ці тимчасові утворення діятимуть до дня відкриття першої сесії новообраної відповідної ради, а у разі створення обласних, районних військово-цивільних адміністрацій для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки – до завершення антитерористичної операції.

Закон і Бізнес