Закон і Бізнес


Куйбіда: судова реформа від Президента на 90% повторює закон Портнова


Роман Куйбіда: «Такий підхід не вирішує головної проблеми – залежності суддів від Адміністрації Президента».

14.01.2015 18:38
13867

Запропонований Президентом законопроект №1656 за своїм змістом - це не нова редакція закону «Про судоустрій і статус суддів», а окремі зміни до нього… Хоч подається це все як нова редакція. Змін, які б відрізняли чинний Закон від нового, не більш ніж 10%.


Про це в інтерв’ю газеті «Закон і Бізнес» розповів заступник голови правління ГО «Центр політико-правових реформ», експерт ГІ «Реанімаційний пакет реформ» Роман Куйбіда, коментуючи позицію окремих експертів, що президентський проект Закону №1656 «Про забезпечення права на справедливий суд» — це погіршений варіант реформи Андрія Портнова (нагадаємо, чинний Закон було ухвалено у 2010 році, а його проект готувався юридичною командою екс-першого заступника глави Адміністрації Президента).

«Дійсно, за змістом це не нова редакція закону «Про судоустрій і статус суддів», а окремі зміни до нього, хоч подається це все як нова редакція», - зауважив він, пояснивши таке оформлення судової реформи технічними моментами: «У такий спосіб, можливо, полегшується саме технічний бік: проект про внесення змін сприймається важче, ніж цілісний закон».

«Та, відверто кажучи, змін, які б відрізняли чинний акт від нового, не більш ніж 10%», - додав Р.Куйбіда.

«Утім, принципові моменти, які вносяться проектом №1656, існують, - переконаний експерт. - І стосуються вони конкурсу на зайняття всіх суддівських посад. Наразі процедур, що забезпечували б кар’єру судді, немає. Також вносяться важливі зміни до дисциплінарних процедур. Тому сказати, що проект є погіршеним варіантом реформи А.Портнова, не можна».

Разом з тим, Р.Куйбіда звертає увагу на збільшення важелів впливу Президента на суддів: «На жаль, законопроект №1656 залишає значні важелі впливу на суддів за політичними органами, передусім, за Президентом – право ліквідовувати суди, приводити суддів до присяги, переводити їх до інших судів тощо. Нагадаю, що згідно з позицією Конституційного Суду, і Президент, і Верховна Рада не можуть робити більше, ніж це передбачає Конституція, і закон не може розширювати їхні конституційні повноваження».

«Такий підхід не вирішує головної проблеми – залежності суддів від Адміністрації Президента», - переконаний він.

Повністю інтерв’ю Р.Куйбіди читайте у найближчому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес