Закон і Бізнес


Гори, гори ясно…

Парижани протестують проти заборони на використання камінів


№52 (1194) 27.12—07.01.2015
2986

Весною цього року після муніципальних виборів оновився склад мерії Парижа. Нові чиновники на чолі з мером почали енергійно боротися за здоров’я парижан. Проте деякі нововведення викликають у жителів міста подив і неприйняття.


З 1 січня 2015 року жителям столиці Франції та її передмість заборонено використовувати у своїх оселях дрова для обігріву й приготування їжі. Цей закон днями був обнародуваний мерією Парижа, повідомляє health-ua.org.

Причиною цього стали результати наукового дослідження, відповідно до яких 25% газів і шкідливих дрібних часточок, що забруднюють атмосферу міст, нібито є продуктами горіння дров.

Таким чином, під заборону потрапили не тільки дров’яні печі, а й каміни, які становлять невід’ємну частину паризької культури.

Це рішення мерії порушить звичне життя мешканців понад 125000 будинків, у яких встановлено дров’яні печі.

До речі, новація викликала подив не тільки у жителів Парижа й 430 навколишніх сіл, на які поширюється дія закону, навіть міністр екології та енергетики Франції Сеголен Руаяль назвала його «дещо абсурдним».

Здивування й сумніви урядовця також викликали результати згаданого дослідження, адже навряд чи продукти горіння дров забруднюють паризьке повітря більше, ніж відпрацьовані гази дизельних двигунів мільйонів автомобілів на вулицях міста.

С.Руаяль пообіцяла скасувати відмінити безглуздий акт, чому, крім парижан і жителів передмість, зраділи також міські сажотруси.

Представники цієї рідкісної професії висміяли нововведення — за їхніми словами, сучасні дров’яні печі дуже екологічні, а каміни парижани розпалюють лише кілька разів на рік.