Закон і Бізнес


Готується новий закон для судових експертів

В Україні можуть усунути монополію державних експертних установ


18.12.2014 17:25
2447

“Судово-експертна сфера працює за застарілими правилами і потребує адаптації до європейських норм та правил. Законодавча основа, на яку спирається галузь, фактично не змінювалась уже майже 20 років”.


Про це заявив Геннадій Пампуха, заступник директора Департаменту – начальник відділу організаційного і нормативно-правового забезпечення Департаменту судової роботи та експертного забезпечення правосуддя Мін’юсту.

Як повідомили “ЗіБ” у Мін’юсті, Координаційна рада, до якої увійшли представники Мін’юсту, науково-дослідних установ, громадського сектору, якраз і відпрацьовує зараз нову редакцію Закону, яку за кілька тижнів буде розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції для подальшого обговорення.

За словами Г.Пампухи, на ринку необхідно представити єдиного суб’єкта – судового експерта, а де він працюватиме – в державній чи недержавній установі – не повинно бути визначальним. Йдеться також про відкриття переліку судових експертиз, до яких буде долучено як самозайнятих, так і юридичних осіб, проговорюються можливості створення єдиного реєстру судових експертиз, аналізується соціально-пенсійне забезпечення працівників сфери тощо.

Водночас, на думку представника ГО «Асоціація незалежних судових експертів України» Олександра Дорошенка, необхідно усунути монополію державних експертних установ на здійснення певного переліку експертиз.