Закон і Бізнес


Мовному закону хочуть змінити назву


30.08.2012 11:16
1636

Робоча група, створена за дорученням президента, підготувала зміни до закону про принципи мовної політики, серед яких, зокрема, пропонується змінити назву документа на закон про порядок застосування мов в Україні.


Як повідомляється, у проекті закону, підготовленого робочою групою, яку очолює Раїса Богатирьова, пропонується збільшити частку носіїв мови, який планується оголосити регіональним, з 10 до 30% від загального числа жителів громади. При цьому, для визнання мови регіональною, необхідно зібрати підписи цих 30% населення міста або села.

Крім того, пропонується надати право остаточного рішення про функціонування регіональної мови на території села, селища чи міста Верховній Раді, яка зможе прийняти його тільки після відповідного клопотання облради.

Акти всіх державних органів влади та місцевого самоврядування публікуються українською мовою, а на територіях, де окремим законом проголосять регіональний - і цією мовою. Той же принцип застосовується і до документообігу.

Послуги органів влади також надаються державним або регіональною мовою. Усі записи в паспорті громадянина України вносяться виключно державною мовою.

При цьому документи про освіту, за бажанням, можуть виконуватися на двох мовах - державному і регіональному. Освіта також дозволяється отримувати регіональною мовою.

З мовного закону пропонують виключити норму про дозвіл дубляжу фільмів регіональними мовами. Згідно з проектом, фільми поширюються і демонструються в Україні з обов'язковим дублюванням, озвученням чи субтитруванням державною мовою.

Також пропонується повернути квоту для україномовної продукції на телебаченні на рівні 75%. Графу про мову хочуть повернути в необхідні умови одержання ліцензій.