Закон і Бізнес


Суд США дозволив брехати про військові нагороди


29.08.2012 15:15
1492

Тепер американці можуть абсолютно безкарно брехати про наявність у них військових нагород, хоча носіння чужих або незаслужених нагород досі вважається кримінально караним злочином.


Верховний суд Америки в червні цього року ухвалив, що слід скасувати кримінальну відповідальність, передбачену законом з промовистою назвою "Акт про вкрадену відвагу". Тоді за обмеження дії закону висловилися шість з дев'яти суддів ВС США.

До цього згідно із законом 2006 року брехунам, які письмово або усно стверджують, що мають державну нагороду, загрожувало до шести місяців в'язниці, або ж до року позбавлення волі, якщо йдеться про особливо почесні нагороди, наприклад Медаль Пошани, вищу військову нагороду в Америці. Однак судді ВС США вирішили, що подібний підхід порушує Першу поправку американської конституції.

Судді Апеляційного суду США після того, як їх попросили зробити висновок, чи захищає ця поправка тих, хто носить на грудях незаконно отриману медаль, вирішили, що розповідати про отримання тієї чи іншої нагороди можна, але носіння на грудях незаслуженого ордена - це щось більше, ніж "вільне висловлювання", яке захищене конституцією.