Закон і Бізнес



1195


5 грудня 2014 року Верховний Суд України у співпраці з проектом Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» за фінансової підтримки Уряду Швеції провів дискусійну платформу (круглий стіл) з питань судової реформи на тему: «Зміна правового статусу Верховного Суду України як складова судової реформи».

Учасники обговорили питання зміни правового статусу Верховного Суду України в процесі реформи судової влади України, обмінялися досвідом діяльності верховних судів Австрії, Італії, Нідерландів, Сербії, Боснії та Герцоговини й інших європейських країн. Під час обговорення йшлося про особливості судової системи європейських країн, організацію доступу до правосуддя, процедури оцінки суддів тощо. Окрему увагу приділили люстраційним процесам в Україні та в Європі як важливим елементам судової реформи та стандартам Ради Європи, ролі Вищої ради юстиції та Тимчасововї спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції у цьому процесі.

«Судова реформа – це пріоритетний напрямок реформ, які сьогодні проводить влада в Україні, – сказала, відкриваючи захід, Ліліт Данегян, координатор проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні». – Як і інші органи, зацікавлені у подальшій співпраці з Україною, ми готові запропонувати наші знання та досвід задля успішного впровадження цих змін».

За словами Ярослава Романюка, Голови Верховного Суду України, члена Вищої ради юстиції за посадою,сьогодні держава має унікальний шанс – змінити судову систему влади і не має права припуститися помилки, тому судді готові запропонувати такий варіант судової системи, який був би ефективним і гарантував би захист порушених прав. Ярослав Романюк ще раз наголосив на тому, що, на думку Верховного Суду України, державі слід повернутися до триланкової системи судів та спеціалізації не судів, а суддів.

«Реформа повинна здійснюватися у напрямку спрощення, забезпечення доступності, незалежності суду», – відзначив Ярослав Романюк.

Виступаючи в рамках заходу, Наталія Агафонова, народний депутат України, звернула увагу на утворення у Верховній Раді України нового Комітету з питань правової політики та правосуддя, до якого вона й увійшла. За її словами, це сприятиме кращому розгляду питань змін Конституції та системи правосуддя. Одним із першочергових завдань Комітет вважає повернення повноважень Верховному Суду України.

Свої бачення з приводу повноважень вищої судової інстанції висловили і міжнародні експерти. Голова Верховного Суду Австрії у відставці Ірмгард Грісс розповіла, що в Австрії Верховний Суд є касаційною інстанцією у цивільних і кримінальних справах. За її словами, Верховний Суд опікується впровадженням фундаментальних прав людини та бере активну участь у розвитку законодавства.

Експерт Ради Європи Лорена Бахмайер Вінтер ще раз зосередила увагу на питаннях люстраційних процесів в Україні – важливих елементах судової реформи і стандартах Ради Європи. «Мета люстраційного закону – не покарати (це можна зробити в рамках кримінального або дисциплінарного провадження), а захистити суспільство від попередньої влади, яка заважала рухатися і розвиватися в демократичному напрямку», – зазначила міжнародний експерт. Вона ще раз відзначила, що для звільнення з люстраційних підстав потрібно встановити індивідуальну провину, гарантувати право на оскарження рішень, дотримуватися принципу презумпції невинності. Лорена Бахмайер Вінтер також підкреслила, що при застосуванні нинішніх норм законодавства існує ризик звільнення не винних, а «незручних» для влади суддів.