Закон і Бізнес


Після тортур купюрами махають

Колишнім в’язням Гуантанамо виплатять компенсації


Злочин і покарання, №47 (982) 20.11—26.11.2010
2428

Уряд Великої Британії має намір виплатити грошові компенсації кільком колишнім арештантам в’язниці на базі Гуантанамо. Один з них, як повідомив телеканал ITV, у результаті може отримати понад 1 млн фунтів.


Представник уряду заявив, що незабаром до парламенту направлять відповідну письмову заяву.
Імовірно, властям вдалося домовитися про позасудове врегулювання проблеми з 12 колишніми в’язнями Гуантанамо, які ініціювали розгляди у Високому суді справедливості, повідомляє Бі-Бі-Сі. Серед них як британські громадяни, так і іноземці, котрі клопочуть про надання притулку.
За їхніми словами, власті Сполученого Коро¬лівства знали про те, що людей нелегально вивозять з країни у тюрму на базі Гуантанамо, проте не зробили нічого, аби цьому завадити. Колишні арештанти також стверджували, що представники британських спецслужб були причетні до тортур і знущань. У свою чергу останні завжди заперечували будь-яку причетність до тортур в’язнів у Гуантанамо.
Як передає інформаційне агентство Ассошіейтед Пресс, у липні цього року, після того, як суд виніс ухвалу про обнародування таємних документів, які розкривають подробиці участі в справі британських спецслужб, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон погодився на переговори з колишніми арештантами.
Місце проведення переговорів з останніми, які активно велися останні кілька тижнів, трималося в таємниці. Відомо, що в них як незалежні арбітри брали участь два адвокати королівської сім’ї.
Політичний оглядач Бі-Бі-Сі Россі Хокінс уважає, що завдяки досягнутій угоді уряду вдасться, по-перше, уникнути великих витрат, по-друге, зберегти багато деталей справи в таємниці, чого хотіли б не тільки представники влади, а й деякі колишні в’язні.