Закон і Бізнес


Освіту переселенців та в зоні АТО врегулюють окремим законом

Навчання в зоні АТО відбуватиметься дистанційно або екстерном


25.11.2014 09:32
1981

«Є значна кількість людей, які не можуть виїхати з різних причин. І в таких випадках, коли переїхати на навчання в інші регіони нема можливості, а бажання є отримати дипломи або атестати українського зразка, ми будемо розробляти механізми, відповідно до яких діти отримають документи українського зразка. Очевидно, це будуть форми екстерну чи дистанційного навчання».


Про це заявив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час презентації проекту Закону «Про забезпечення права на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення».

Як повідомили „ЗіБ” в Міносвіти, документ стосується різних категорій мешканців Донбасу, які одержують або хочуть одержувати навчальні послуги, а також викладачів, та забезпечує виконання їхніх прав. Зокрема, стаття 10 презентованого законопроекту вирішує на законодавчому рівні процес урегулювання звільнення тих викладачів, які не переїхали зі своїми вищими навчальними закладами в інші регіони України.

«Нами також підготовлений проект розпорядження Кабінету Міністрів України, який знаходиться в процесі погодження. Зокрема, у ньому визначено, яким чином, та в який спосіб вільні слухачі стануть постійними студентами», - пояснив С. Квіт.

Таким чином, вільні слухачі повинні до 12 грудня визначитися та написати відповідну заяву, де вони хочуть продовжити своє навчання. «Або вони будуть навчатися у ВНЗ, де вони зараз є вільними слухачами, або вони можуть перейти на навчання у ті свої ВНЗ, що перемістилися в інші регіони країни», - пояснив Міністр.

За цими студентами з наступного семестру прийде їхнє державне замовлення, а студенти, які навчалися на Донбасі за контрактом, будуть сплачувати таку ж ціну, як і раніше у ВНЗ Донбасу.

Сергій Квіт також зазначив, що наукові інституції також розпочали процес переведення з окупованих територій, однак переміщення установ відбувається тільки на підставі бажання їх працівників.

Окрім того, понад 30 тисяч дітей Донбасу пішли до школи в інших регіонах України, 5 538 студентів Донбасу розпочали заняття в інших університетах країни, а 14 вищих навчальних закладів  перемістилися або знаходяться у стані переїзду до інших регіонів України.