Закон і Бізнес


Люстрація під наглядом


14.11.2014 11:05
1908

Громадська рада з питань люстрації при Міністерстві юстиції України є колегіальним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за процесом очищення влади (люстрації), налагодження ефективної взаємодії Міністерства юстиції України з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики.


Рада була створена відповідно до наказу Мін’юсту від 04.11.2014 №1844/5 „Про утворення Громадської ради з питань люстрації  при Міністерстві юстиції України”. Наказом також було затверджено Положення про Раду, яким визначено порядок її діяльності.

Зауважимо, строк повноважень Ради становить 2 роки, а її повноваження не можуть бути припинені достроково.

Представництво Ради здійснюється секретарем Ради, який призначається Міністром юстиції з числа представників інститутів громадянського суспільства, які зарекомендували себе активними діями у сфері боротьби з корупцією, очищення влади та користуються довірою у суспільстві.

Рада відповідно до покладених на неї завдань може:

- одержувати від державних органів, до компетенції яких належить проведення перевірки, інформацію щодо проведення перевірки відповідно до законодавства;

- утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, робочі та експертні групи тощо), ініціювати створення своїх представництв або призначення представників Ради шляхом та в порядку, що визначаються на засіданні Ради;

- отримувати в установленому порядку від Мін’юсту, інших державних органів та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для забезпечення діяльності Ради;

подавати до Мін’юсту обов’язкові до розгляду рекомендації і пропозиції Ради з питань, що належать до її компетенції;

- виносити на свої засідання питання щодо обговорення відповідей на звернення, що надходять до Мін’юсту, про застосування Закону України “Про очищення влади”.

Нагадаємо, до складу Ради увійшли Максим Опанасенко, Сергій Іванов, Денис Бігус, Анна Бабінець, Марія Землянська, Дмитро Гнап, Людмила Козловська, Карл Волох, Наталія Седлецька, Максим Маньковький, Севгіль Мусаєва.

12 листопада відбулось перше засідання Ради, на якому вирішили, що члени Ради збиратимуться на засідання кожного понеділка. Кожен член Ради візьме під контроль державні відомства за конкретним напрямком, які перевіряються відповідно до закону. 

Закон і Бізнес