Закон і Бізнес


За 8 років міліція так і не здолала 12 га конопель в Києві

Експерт пояснив чому


06.10.2014 17:35
14317

У Києві біля Бортницької станції аерації зростає поле конопель, площа якого становить 12 гектарів. Зростає, за наявною інформацією, останні 30 років, вісім з яких міліція його виявляє, вилучає зразки, досліджує, заводить кримінальні справи...


Цього року прес-служба ГУ МВС України в Києві відрапортувала, що на території Бортничів під час проведення оперативно-профілактичних заходів «Мак» співробітники міліції обстежили земельну ділянку з плантацією конопель площею близько 12 гектарів. Ділянка була обнесена парканом, проте сторонні особи могли з легкістю туди пробратися. Оперативники вилучили більше мільйона рослин, а 150 зразків направили на експертизу до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВС України в Києві. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочато кримінальне провадження за ст. 310 Кримінального кодексу України.

Ці ж 12 га згадуються в повідомленні прес-служби МВС 2006 року. Тоді вилучили 60 тонн рослин і оцінили їх вартість в 120 млн. грн. А сьогоднішній Генеральний прокурор Віталій Ярема, який займав у той час посаду начальника Головного управління МВС України в Києві, розповідав на прес-конференції про проблеми боротьби з шкідливою рослиною і заходи, що вживаються: «Проблема полягає в тому, - говорив він, - що ми не можемо її скосити до цих пір, тому що вона (конопля) зростає на болотистих торф'яниках, і туди техніка не може зайти, і люди навіть провалюються, і спалити не можемо, тому що загориться торф». У зв'язку з цим, за словами В.Яреми, плантація конопель охороняється. Між тим правоохоронні органи разом з місцевою владою шукають спосіб знищення посівів.

Проте через чотири роки конопель менше не стало. У 2010 році правоохоронці знову косили поле. Тоді один з працівників ледь не потонув, провалившись по коліно в хисткий грунт. Скошену рослину посипали гербіцидом, який, подібно кислоті, повинен був спалити коноплю. У міліції визнали, що все поле знищити не вдасться і повідомили (що «найприкріше»), що рослина не містить наркотичних речовин. Справжня небезпека полягає в тому, що поле розташоване на хиткому ґрунті і люди, що приходять сюди, піддають себе смертельній небезпеці.

Про причини довгої війни з коноплями на полі Бортницької станції аерації виданню «Закон і Бізнес» розповів президент Асоціації «Українські технічні коноплі» Олександр Ігнанюк.

На його думку, це пов'язано з особливостями українського законодавства у сфері боротьби з наркотиками і практикою його застосування правоохоронними органами.

«Дійсно, дикі коноплі не містять достатню кількість психотропних речовин, які могли б цікавити наркоринок. Це скоріше бур'ян, який можна вивести за допомогою хімікатів (інші способи в даному випадку малоефективні). Але це досить дороге «задоволення», - пояснив О.Ігнатюк. - З іншого боку, санкції за невжиття заходів по знищенню конопель, передбачені Кодексом про адмінправопорушення, малозначні. А це означає, що власнику засміченого коноплею поля простіше раз на рік сплатити відносно невеликий штраф, ніж витрачатися на отрути». Експерт вважає, що ситуація влаштовує і міліцію, яка «робить показник у щорічному звіті по боротьбі з наркотиками».

«Без реальної зацікавленості у вирішенні проблеми хоча б однієї зі сторін (я маю на увазі інтерес бізнесу або держави), найближчим часом навряд чи щось зміниться», - каже О.Ігнатюк. Як приклад він навів недавнє скасування норми про обов'язкову охорону полів технічних конопель: «Об'єднавшись, підприємства змогли добитися внесення змін до постанови Кабміну, через який підприємства щорічно втрачали десятки тисяч гривень на обов'язкову охорону посівів технічних конопель, яка взагалі не містила психоактивних речовин».

Закон і Бізнес