Закон і Бізнес


Споживачів інформуватимуть про кількість солі в продуктах


26.09.2014 17:51
2445

Інформація про продукцію повинна містити дані про кількість солі і трансжирних кислот (трансжирів) у продуктах харчування, що доводиться до відома споживачів у спосіб, визначений Законом "Про безпечність та якість харчових продуктів".


Такі норми містяться в законопроекті №5105 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інформування про вміст солі і трансжирів у продуктах харчування)”, який зареєстрував в ВР народний депутат Володимир Дудка.

Відповідно до проекту усі харчові  продукти, що знаходяться в обігу в Україні, повинні містити у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про:

- кількість солі у харчових продуктах з розрахунку на 100 грамів продукту, що відображається на етикетці написами: зеленого кольору "з низьким вмістом солі", якщо кількість не перевищує 0,3 грама; помаранчевого кольору "з високим вмістом солі", якщо кількість складає від 0,3 до 1 грама; червоного кольору "з надмірним вмістом солі", якщо кількість перевищує 1 грам. Вимога цього пункту не поширюється на випадки, коли сіль етикетується як самостійний харчовий продукт;

- кількість трансжирів у харчових продуктах з розрахунку на 100 грамів загальної кількості жиру у продукті, що відображається на етикетці написами: зеленого кольору "з низьким вмістом трансжирів", якщо кількість не перевищує 0,05 грама, помаранчевого кольору "з високим вмістом трансжирів", якщо кількість складає від 0,05 до 2 грам ; червоного кольору "з надмірним вмістом трансжирів", якщо кількість перевищує 2 грама.

Народний депутат, обґрунтовуючи необхідність проекту, зауважує, що громадяни України, які дбають про своє здоров’я, на сьогодні позбавлені можливості контролювати вживання ними солі і трансжирів, оскільки діюче законодавство України не вимагає від виробників продуктів харчування вказувати кількість зазначених складників на упаковках продуктів.