Закон і Бізнес


Захисна реакція

ЄС і Росія просять Ірак не страчувати соратника Хусейна


Злочин і покарання, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2597

Після того як 26 жовтня Верховний суд Іраку виніс смерт¬ний вирок колишньо¬му прем’єр-мі¬ніст¬ру країни Таріку Азізу за участь у роз¬правах над мусульманами-шиїтами в 1999 році, світова спільнота виступила на його захист.


Зокрема, в Міністерстві закордонних справ РФ висловили надію на те, що президентська рада Іраку не допустить виконання вироку. Як відзначають російські дипломати, хоча цей вердикт — внутрішня справа ісламської республіки, необхідно врахувати похилий вік і стан здоров’я засудженого чиновника.
Проти страти Т.Азіза виступили також Європейський Союз і Римсько-католицька церква.
Т.Азіз протягом бага¬тьох років був однією з ключових фігур у керівництві країни. Після закінчення війни в Іраку, у квітні 2003 року, він добровільно здався американському командуванню, оскільки вважав себе непричетним до злочинів режиму Саддама Хусейна.
Родичі й адвокат колишнього віце-прем’єра не¬одноразово просили звіль¬нити його з тюрми з огляду на стан здоров’я. Проте суд вирішив, що погане самопочуття не звільняє людину від відповідальності. У січні 2010-го Т.Азіз переніс обширний інсульт, у результаті якого певний час не міг говорити.