Закон і Бізнес


Президента просять перевести суддів на іншу посаду


382


У близько 200 суддів окружних адмінсудів, яких призначено на посаду судді вперше, закінчився строк перебування на посаді, що позбавляє їх можливості здійснювати розгляд справ та значно збільшує навантаження на суддів адміністративних судів. Крім того, ці судді отримують із Державного бюджету України суддівську винагороду, але водночас вони позбавлені права здійснювати правосуддя.

На це у своєму листі до Президента України Петра Порошенка та голови ВР Олександра Турчинова зазначають голова Вищого адміністративного суду Олександр Нечитайло та голова Ради суддів адміністративних судів Микола Кобилянський. Зокрема, парламент просять прискорити розгляд питання обрання суддів окружних адмінсудів безстроково та питання щодо переведення суддів з судів АРК, які тимчасово прикріплені до інших судів, а також стосовно соціального забезпечення

суддів судів, розташованих у районі проведення АТО.

Це обумовлено наступними причинами. Так, по-перше, дещо збільшиться навантаження на суддів окремих судів, зокрема Запорізького та Харківського окружних адміністративних судів, Харківського та Дніпропетровського апеляційних адміністративних судів у зв’язку з покладенням на них обов’язку розгляду справ із зони АТО.

По-друге, для належної організації роботи адміністративних судів вкрай необхідно забезпечити здійснення правосуддя повним складом суддівського корпусу, який фактично наявний в адміністративних судах. У зв’язку з цим ВР просять прискорити розгляд питання обрання суддів адміністративних судів безстроково.

Окрім того, нагального вирішення потребує також питання забезпечення соціального захисту суддів та працівників апаратів судів, розташованих у районі проведення АТО. Законом не врегульовано питання діяльності суддів судів, розташованих на відповідній території, які позбавлені можливостіздійснювати судочинство (також читайте: ВР пропонують врегулювати статус суддів АРК на материку).

Також слід вирішити питання щодо переведення суддів Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Сидоренка Дмитра Володимировича, Радчука Анатолія Анатолійовича, Дудіна Сергія Олександровича і Кушнової Альони Олександрівни та суддів Окружного адміністративного суду міста Севастополя Кравченка Михайла Миколайовича і Балась Тетяни Павлівни до інших судів.

Закон і Бізнес