Грузинська церква видаватиме свідоцтва про якість продуктів
Грузинська Патріархія випустила поліграму — свідоцтво про якість пісних продуктів харчування. Зображення цієї поліграми поширюється у вигляді вкладиша в тижневик у «Вісник Патріархії» та супроводжується коментарем.
«З благословення Католікоса — Патріарха всієї Грузії, Святійшого і Блаженнішого Ілії II, відтепер парафіяни Грузинської православної церкви зможуть легко визначити якість пісних продуктів харчування, які надходять у торгову мережу. Продукти харчування із поліграмою Патріархії пройшли перевірку в акредитованій в Грузії спеціальній лабораторії», — йдеться у коментарі на звороті вкладиша, повідомляє агентство «Благовест-инфо».
Практика сертифікації якості продуктів на релігійній основі дотепер була характерна для іудаїзму та ісламу. І, хоча, ці віросповідання, безумовно, відрізняються, багато чого у правилах щодо вживання віруючими продуктів, є подібним.
Насамперед такі правила стосуються м’яса. Як для іудеїв, так і для мусульман заборонено вживати в їжу кров. Дозволено м’ясо тільки певних видів тварин. При цьому тварину має вбити віруюча людина. Проте на цьому аналогії завершуються. Мусульманам достатньо, щоб тварину вбив просто віруючий у Всевишнього. Ідеальний варіант — повернути голову тварини у бік Мекки і перед закланням промовити «В ім’я Аллаха, милостивого, милосердного». Але мусульманин може їсти і м’ясо тварин, зарізаних іудеямиабо християнами. Заборонено для вживання в їжу тільки свинина, а також будь-які алкогольні напої.
Правила кашрута (термін в іудаїзмі, що означає дозволеність або придатність чого-небудь. — Прим. ред.) є значно суворішими. Із м’яса тварин дозволено вживати в їжу тільки жуючих парнокопитних (корову, вівцю, козу), решту — заборонено. З м’яса риби можна їсти тільки лускатих. Така риба, як вугор, сом, осетрина, а також будь-які морепродукти — під забороною. Вживати алкоголь — дозволено, але всі виноградні напої (вино, мартіні, коньяк, виноградний сік) мають бути кошерними.
Забивати тварин може тільки спеціально навчений різник (шойхет), який отримує дозвіл окремо на забій птиці і великої рогатої худоби. Тварина має померти миттєво. Проте навіть убита за всіма правилами тварина може виявитися некошерною, якщо її внутрішні органи будуть пошкоджені.
Крім того, існує заборона на одночасне вживання м’ясних та молочних продуктів. Для них навіть використовують роздільна посуд. Тому кошерний ресторан може бути або м’ясним, або молочним. Заборонену їжу іудей може їсти тільки, якщо є безпосередня загроза для його життя.
Коментарі
До статті поки що не залишили жодного коментаря. Напишіть свій — і будьте першим!