Закон і Бізнес


В Украине сертифицируют ... семейное счастье (документ)


11.07.2014 16:40
22866

Супругами, которые изъявили желание построить счастливую семью, Нацкомиссия по вопросам защиты общественной морали будет выдавать специальный сертификат на счастливую семью.


За Сертификатом на счастливую семью в Национальную экспертную комиссию Украины по вопросам защиты общественной морали могут обращаться: супруги, государственные органы (например, областные государственные администрации, органы государственной регистрации актов гражданского состояния, органы опеки и попечительства), представители общественных организаций.

Отметим, что брак - єто семейный союз женщины и мужчины, зарегистрированный в государственном органе регистрации актов гражданского состояния. Проживание одной семьей женщины и мужчины без брака или религиозный обряд брака не является основанием для возникновения у них прав и обязанностей супругов.

Для получения Сертификата в Национальную экспертную комиссию Украины по вопросам защиты общественной морали подаются:

- Заявление;

- Заверенные надлежащим образом копии паспортов;

- Заверенная надлежащим образом копия свидетельства о браке.

Однако, в случае прекращения брака вследствие его расторжения, или установки на основании решения органа опеки и попечительства или суда нарушения супругами, которое получило Сертификат, норм действующего законодательства, моральных принципов общества Сертификат возвращается в Нацкомиссию по морали.

Порядок выдачи такого Сертификата предусмотрено решением Национальной экспертной комиссии Украины по вопросам защиты общественной морали от 22.05.2014 №31 "О Сертификате Национальной экспертной комиссии Украины по вопросам защиты общественной морали на счастливую семью".

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі
від 22.05.2014 № 31

ПОЛОЖЕННЯ
про Сертифікат Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі на щасливу сім’ю

I. Загальні положення

1. Здорова міцна сім’я – це і здорове і міцне суспільство. Сім’я є тією ланкою ланцюга суспільного життя, взявшись за яку, можна змінити ситуацію на краще в суспільстві в цілому. Першочерговими є питання збереження та відтворення моральності суспільства, духовно-морального виховання молоді, збереження культурних та історичних традицій, а також ціннісних орієнтацій суспільства. Необхідний новий підхід до сімейної політики, що передбачає в якості першочергових завдань підняття моральності суспільства, духовно-морального виховання молоді, який дасть чіткі орієнтири в сімейній політиці з урахуванням історичних і культурних традицій суспільства.

Щаслива сім’я є тим осередком, де завжди можна знайти затишок і спокій, любов і розуміння, куди завжди хочеться повертатися і на яке завжди можна розраховувати.

2. Це Положення визначає правила заповнення та видачі Сертифікатів Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі на щасливу сім’ю (далі по тексту – Сертифікат).

3. У цьому Положенні терміни вживаються у такому значенні:

шлюб – сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов’язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення органів державної реєстрації актів цивільного стану;

сім’я – заснована на шлюбі або кровній спорідненості мала група, члени якої пов'язані спільністю побуту, взаємною допомогою, моральною та правовою відповідальністю. Сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

сімейні цінності – моральні та етичні ідеали, спрямовані на пропагування інституту сім`ї, подружньої вірності, відповідального ставлення до родини, народження та виховання дітей, ставлення з повагою до батьків, людей старшого покоління.

ІІ. Порядок надання та повернення Сертифікатів

1. Сертифікат (додаток 1) – документ, що засвідчує факт виникнення взаємних прав та обов’язків подружжя, яке має намір створити щасливу сім’ю.

2. Сертифікат застосовується з метою утвердження сімейних цінностей, формування культурно-розвиненої, працездатної, гармонійної, самодостатньої і відповідальної особистості чоловіка та жінки, мотивованої на створення щасливої сім’ї та здатну до усвідомленого народження і виховання дітей, тобто забезпечення виконання сім’єю основних її функцій, передусім виховної та демографічної, що призведе до гармонійного розвитку суспільства, а також зростання економічних та культурних показників, радісного і щасливого життя всіх членів сім’ї.

3. Для одержання Сертифікату до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі можуть звертатись: подружжя, державні органи влади (наприклад, обласні державні адміністрації, органи державної реєстрації актів цивільного стану, органи опіки та піклування), представники громадських організацій тощо.

4. Організацію видачі Сертифікату подружжю забезпечує Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі.

5. Заповнення Сертифікату проводиться з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних», державною мовою друкованими літерами без виправлень, зафарбовувань та підтирань даних, на підставі даних паспортів громадян України, свідоцтва про шлюб.

6. Для одержання Сертифікату до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі подаються заява, завірені належним чином копії паспортів, завірена належним чином копія свідоцтва про шлюб.

7. Сертифікат повертається до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі внаслідок встановлення на підставі прийнятого рішення органу опіки та піклування або суду про порушення подружжям, яке отримало Сертифікат, норм діючого законодавства, моральних засад суспільства.

Сертифікат також повертається у разі припинення шлюбу внаслідок його розірвання органом державної реєстрації актів цивільного стану або судом.

Закон і Бізнес