Закон і Бізнес


На полпути к изменениям

ССХС объявил дату проведения конференции, которая должна избрать ее новый состав


Нынешнему составу ССХС осталось провести только одно заседание - накануне конференции.

№22 (1164) 31.05—06.06.2014
СЕРГЕЙ МИЛОГРАДОВ
3469

Уже в начале лета будет сформирован новый состав Совета судей хозяйственных судов. При этом хотя имена будущих членов органа самоуправления еще не известны — они уже фактически получили задание от своих предшественников.


Кандидати на вибір

Відповідно до закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» конференціям суддів загальних, господарських та адміністративних судів рекомендовано сформувати нові склади рад. Звичайно, дане положення не є обов’язковим до виконання, однак «господарники» вирішили не перечити волі законодавця.

РСГС оголосила про скликання 11 червня VI конференції суддів господарських судів. Відповідно до попереднього піорядку денного під час конференції планується, зокрема, обрати делегатів на позачерговий ХІІ з’їзд суддів та визначитися з новим складом ради.

Під час підготовки до конференції судді господарських судів мають обрати делегатів на неї, а також кандидатів у делегати на з’їзд. Останніх затверджуватиме конференція. При цьому суди можуть запропонувати більшу кількість кандидатів, ніж згодом потрапить на з’їзд. Тому цілком можливо, що учасникам конференції доведеться проводити голосування для обрання найдостойніших. У зв’язку із цим член РСГС Олександр Удовиченко запропонував, щоб претенденти надали стислу інформацію про свою трудову діяльність. Ознайомившись із нею, учасникам конференції буде простіше визначитися з тим, за кого голосувати.

Робота для наступників

Закон про відновлення довіри до судової влади передбачає, що ради суддів визначають порядок проведення конференцій. Відповідні правила підготувала й РСГС. Разом з тим від їх ухвалення члени органу самоврядування відмовилися. Зокрема, як відзначив О.Удовиченко, підготовлений проект «сирий», оскільки має певні неузгодженості, а тому потребує доопрацювання.

У свою чергу інший член ради, Валерій Картере, звернув увагу на те, що якщо діючий склад органу самоврядування ухвалить порядок проведення конференцій, то це може викликати критику з тих міркувань, що цим мала б займатися вже оновлена РСГС. Разом з тим, якщо не буде ухвалено відповідний порядок, то виникнуть запитання, за якими правилами має проводитися конференція, запланована на 11 червня.

Зрештою в органі самоврядування знайшли золоту середину. Поданий на засідання проект порядку вирішили доопрацювати й винести на розгляд самої конференції. Таким чином, її учасники й затвердять правила проведення наступних конференцій «господарників». Звісно, якщо наступний склад ради не матиме протилежної позиції, адже закон не забороняє йому встановити власні правила.

Також під час засідання члени РСГС вирішили відкласти вивчення організації діяльності судів у Київському апеляційному окрузі. Крім установ, розташованих у столиці, представники органу самоврядування планували відвідати господарські суди Черкаської та Чернігівської областей.

Із цією метою ще на початку року було створено робочі групи, та й перевірку планували провести ще взимку. Однак загострення політичної ситуації в країні, а згодом пертурбації судової системи змусили змінити ці плани. Тепер же перевіркою роботи установ займатимуться нові члени ради. При цьому РСГС вирішила відкласти візит до судів Київського апеляційного округу на ІІ півріччя цього року. Таким чином, новий склад органу самоврядування вже фактично отримав перше завдання.

P.S. Своїх делегатів на конференцію вже обрали судді Вищого господарського суду. Ними стали судді Алла Демидова, Валерій Картере, Ніна Кочерова, Лариса Рогач, Володимир Погребняк і Олександр Удовиченко.

Крім того, збори суддів ВГСУ обрали делегатів на позачерговий XII зїзд суддів: Неонілу Мележик, Наталію Волковицьку, Анатолія Полянського, Володимира Коваленка, Миколу Черкащенка.