Закон і Бізнес


Записи М.Мельниченка не дають нікому спати спокійно

Особливо перед виборами?


Власть и закон, №41 (717) 08.10—14.10.2005
1957

Конференція під назвою «Плівки Мельниченка: політичні та юридичні контроверсії» зібрала багатьох політологів, політиків, правознавців і журналістів, яких цікавила не тільки ця тема, а й, напевно, їхня безпосередня роль у скандалі, пов’язаному із записами колишнього президентського охоронця. До речі, в назві конференції було заявлено про всі плівки Миколи Мельниченка, але говорили тільки про ту частину записів, які стосуються справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.


Директор Інституту масової інформації Сергій Таран заявив, що, враховуючи факт наближення парламентських виборів, спекуляція плівками М.Мельниченка стане могутнім чинником в українській політиці.

А ось лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз нагадав усім, що це саме він обнародував 17-хвилинний запис колишнього співробітника президентської охорони.

Політолог Володимир Полохало висунув гіпотезу, що суд у справі про вбивство Г.Гонгадзе не відбудеться в 2005—2006 роках, а плівки не будуть прикладені до справи. А взагалі, на думку В.Полохала, прокуратура вже 5 років займається імітацією слідства. І хоча Віктор Ющенко на початку свого президентства заявив, що «справу Гонгадзе» буде розкрито, після цього відбувалося тупцювання на місці, яке триває вже півроку. Від Президента немає ніяких коментарів.

А ось політолог Кость Бондаренко вважає, що замовники касетного скандалу — вбивці Г.Гонгадзе. Записи М.Мельниченка стали поштовхом до появи нової течії в українській політиці: обговорення інтимних подробиць із життя тих чи інших людей. В Інтернеті часто стали з’являтися компрометаційні записи-фальшивки.

Справа з плівками М.Мельниченка, відзначив К.Бондаренко, не перейшла з політичної сфери в юридичну, тому про її наслідки в повному обсязі говорити поки не можна. Також записи є елементом гри проти опонентів. Хтось б’є себе в груди і говорить, що хоче розкриття всіх обставин справи. Але К.Бондаренко впевнений, що насправді ніхто не хоче цього.

Правознавець Микола Катеринчук сказав, що якщо проаналізувати КПК, то можна стверджувати про наявність процесуальних перешкод, пов’язаних із використанням плівок М.Мельниченка в справі про вбивство Г.Гонгадзе. Перша перешкода — це порушення КПК при отриманні так званих матеріалів-доказів, а друга — це питання про автентичність записів. Адже Генпрокуратура за часів Г.Васильєва призначила експертизу плівок, яка не підтвердила їх автентичності. Експертиза ж, проведена СБУ, підтвердила.

М.Катеринчук вважає, що записи можуть бути як мінімум непрямим доказом того, хто був замовником, виконавцем убивства. Він також переконаний, що суд у справі вбивства Г.Гонгадзе почнеться в 2005 році, але не закінчиться до початку виборів.

Правознавець Микола Полудьонний не поділяє твердження М.Катеринчука про початок суду цього року. Як він заявив, «суто з технічних міркувань». Адже в справі вже 120—130 томів, а в кожному — сторінок по 200—300. Потрібно як мінімум півроку, щоб обвинувачені та їхні адвокати могли ознайомитися з матеріалами справи. Тому, як сказав М.Полудьонний, у нього немає оптимізму, що справа буде розглянута в суді в 2005 році.

М.Мельниченко мав вийти на зв’язок з учасниками конференції. Але, як повідомив С.Таран, електронною поштою було отримано лист від адвоката майора, в якому повідомлялося про те, що з М.Мельниченком не вдасться поспілкуватися, тому що на нього був вчинений замах і він покинув Вашингтон.

Але наступного дня заява про замах була спростована самим М.Мельниченком.

Марина ЗАКАБЛУК