Закон і Бізнес


Рекомендации адвоката

Как действовать в ситуации, когда вы пострадали от халатных и непрофессиональных действий врача-акушера?


Дмитро Касьяненко порадив пацієнтам, як можна домогтися компенсації за лікарську помилку, безграмотність і недбалість.

№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
Евгения МЕРКУРЬЕВА
8686

Обращаясь в больницу за помощью, не всегда можно рассчитывать на должную поддержку со стороны медицинского персонала. Однако в случае халатности врачей пострадавший может рассчитывать на возмещение материального и морального вреда. Опытный в медицинских правовых вопросах адвокат Дмитрий Касьяненко знает, как действовать в ситуациях, когда женщины столкнулись с ошибками врачей, приведшими к негативным или даже летальным последствиям.


Готуймо докази заздалегідь

Захист пацієнта на законодавчому рівні регулюється Конституцією, Цивільним і Кримінальним кодексами, а також безпосередньо інструкціями Міністерства охорони здоров’я. Звичайно ж, варто визнати, що жодні гроші не здатні втамувати той біль і неприємності, що були заподіяні здоров’ю людини, але матеріальна допомога не буде зайвою для подальшої реабілітації.

Однак, щоб у майбутньому стягнути з лікаря заподіяну шкоду, Д.Касьяненко радить дотримуватися таких рекомендацій.

По-перше, у пацієнта повинні бути в наявності виписки й лікарняна історія, терапевтичні листи з призначеннями. Це — головний доказ, і, якщо він не може бути отриманий на руки вагітною або породіллею після конфлікту в клініці (а зазвичай так і відбувається), треба відразу зберігати та робити запит вищевказаних документів.

По-друге, варто завжди серйозно ставитися до всіх деталей лікування, фіксувати призначення, характер процедур та інші дані, які стосуються терапії та рішення лікарів, бо кожна з них зможе відіграти вирішальну роль у суді. Аналогічної значущості набуває фіксація даних при проведенні кримінального розслідування.

По-третє, необхідно провести незалежну експертизу, навіть якщо відповідач уже має експертні оцінки, тому що лікарня може наперед замовити вигідний для себе висновок експерта.

По-четверте, слід знайти досвідченого адвоката, який здатний допомогти постраждалому знайти справедливість у суді та покарати лікаря або медичний заклад.

Родичі осіб, які стали жертвами дій або бездіяльності некваліфікованого медперсоналу, а також ті, хто зіткнувся з недбалістю лікарів на власному досвіді, можуть розраховувати на компенсацію таких витрат:

• оплати приватного медперсоналу або доглядальниці;

• розрахунку за терапевтичні процедури й лікарські засоби;

• оплати транспорту для пересування;

• придбання харчування й оплати місця проживання, якщо це було потрібно для відновлення втраченого здоров’я;

• оплати послуг медичного адвоката;

• необхідності проходження професійної перекваліфікації людини, яка більше не має можливості працювати відповідно до її спеціальності;

• відшкодування моральної шкоди.

Недбале ставлення медперсоналу до пацієнтів

Правовий захист пацієнта, який зіткнувся з безвідповідальним ставленням до здоров’я з боку лікарського персоналу, є однією з найбільш популярних тем в Україні. Бо не кожен з нас знає, що має право на відшкодування та притягнення лікаря до кримінальної відповідальності.

Адвокат Дмитро Касьяненко має на своєму рахунку велику кількість виграних справ щодо захисту пацієнтів, які постраждали під час вагітності та пологів через відсутність кваліфікованої допомоги з боку медперсоналу. Законодавство країни стоїть на боці пацієнтів, котрі стали жертвами недбалості лікарів. Тому варто грамотно підійти до даної ситуації, озброївшись підтримкою адвоката.

Спираючись на власну адвокатську практику, Д.Касьяненко відзначає, що найчастіше суд виносить щодо медичних працівників рішення про скоєння злочинів за ст.140 КК. Відповідно до цієї законодавчої норми особа несе кримінальну відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків.

Мова йде про медичних працівників і фармацевтів — за умови, що неналежне виконання або невиконання обов’язків, недбалість призвели до тяжких наслідків для пацієнта.

Загибель дитини через несвоєчасну родову операцію

Породілля потрапила в пологовий будинок у зв’язку з «відходженням вод». При огляді черговий лікар зазначив, що в пацієнтки дійсно почався процес пологів. Серцебиття в дитини відразу не прослуховувалося, була відсутня пульсація в петлі пуповини. Але при обстеженні за допомогою УЗД вдалося встановити, що в плода наявне серцебиття — 102 уд./хв.

За клінічним протоколом, у такому випадку лікар був зобов’язаний провести кесарів розтин, але він цього не зробив. У результаті його несумлінного ставлення до здоров’я пацієнтки медична допомога не була надана відповідно до протоколу (протягом 15 хв.), що призвело до смерті дитини на 36—37-му тижні.

Коли суд розглянув справу постраждалої, лікар районної лікарні був визнаний винним у скоєнні злочину, відповідальність за який передбачено в ч.2 ст.140 КК з покаранням у вигляді позбавлення волі на 2 роки і подальшим позбавленням прав на ведення лікарської діяльності протягом 1,5 року.

Неправильний діагноз і занесення інфекції

Ще один випадок, пов’язаний з хибним діагностичним рішенням лікаря та непрофесійною поведінкою. В умовах гострої необхідності дозволено медичне втручання, навіть якщо воно зумовлене високим ризиком для здоров’я пацієнта. Ідеться про передбачуваний шкідливий вплив на організм діагностичними методами, профілактичними заходами або терапією. Але спрацьовує цей виняток лише в тих випадках, коли передбачувана завдана шкода буде меншою, ніж за відсутності будь-якого медичного втручання.

Ситуація стосувалася життя жінки, яка скаржилася на сильний біль у ділянці нижньої частини живота та в якої була зафіксована підвищена температура тіла — 39° С. Під час огляду жінки акушер-гінеколог установив діагноз: запалення придатків і матки. Покладаючись на дані лабораторних досліджень, лікар визначив ознаки середнього ступеня анемії та призначив курс лікування.

За відсутності належного виконання професійних обов’язків він обійшов алгоритм дій, визначений нормативними документами, що контролюють лікування кольпіту (запалення). Й акушер здійснив «вишкрібання», що є основним протипоказанням при цьому діагнозові.

Ще одна помилка гінеколога пов’язана з механічним пошкодженням м’язового шару матки — міометрія. У результаті без проведення бактеріологічного дослідження лікар відразу призначив хворій антибіотик, а лікування кольпіту не було передбачено зовсім.

Згодом жінку доставила до лікарні вже карета «швидкої». Їй надали допомогу, коли вона вже перебувала у важкому стані, але це не врятувало їй життя. Після експертної діагностики вдалося встановити, що причиною смерті стало інфекційне зараження. Інфекція в організм громадянки потрапила після вишкрібання порожнини матки внаслідок пошкодження її стінки.

Виходячи із зазначених фактів, є підстави вважати, що недбалість лікаря-акушера безпосередньо пов’язана з розвитком ускладнень у пацієнтки. Наслідки допущених помилок лікаря стали причиною смерті породіллі.

Після вивчення всіх обставин справи суддя виніс рішення визнати акушера-гінеколога винним у скоєнні злочину, відповідальність за який передбачено в ч.1 ст.140 КК. Покарання лікарю — неможливість здійснювати медичне обслуговування й надавати допомогу пацієнтам протягом трьох років.

Добитися справедливості

Довести суду, що витрати потерпілого з вини лікарів пішли на усунення проблем з моральним і фізичним здоров’ям, непросто. Узяти хоча б ту причину, що медики націлені на те, щоби приховати факт своєї причетності до інциденту. Вони будуть шукати способи, як затягнути справу. Але не потрібно ніколи втрачати віри у справедливість. Покластися у вирішенні справ, пов’язаних із помилками лікарів, можна на юристів компанії «Касьяненко і партнери». Фахівці довели власною практикою, що здатні надати пацієнтам захист від недобросовісних лікарів.

Нехай відновити здоров’я на колишньому рівні не вдасться, як і повернути життя жертв медичної недбалості, але є можливість отримати грошову допомогу, а також позбавити несумлінного лікаря права займатися медичною практикою, аби в майбутньому мінімізувати ризик завдання ним шкоди іншим пацієнтам.

Кожна лікарська помилка, безграмотність і недбалість будуть покарані по закону, а постраждала сторона завжди має право на компенсацію за моральну шкоду. Будьте наполегливі й чітко дотримуйтеся рекомендацій досвідченого юриста!

PROMOTED