Закон і Бізнес


Международная взвешенность


№1 (1403) 12.01—18.01.2019
ВЕРОНИКА ВОЛИК
5242

Иностранные эксперты предоставили список из восьми кандидатов, к которым имеют претензии. Впоследствии добавили к нему еще 12 фамилий тех, кто стремится работать в ВАКС. Но они не ставят вопрос об их недобропорядочности, а лишь имеют сомнения относительно этого.


Як зазначили під час брифінгу голова ВККС Сергій Козьяков та його заступник Станіслав Щотка, представники міжнародних організацій не говорять про недоброчесність усіх 20 кандидатів. Тож вирішуватимуть питання щодо їхньої антирепутації спільно з ВККС. 

Керівники комісії намагались описати шлях, який привів експертів до таких висновків. Так, чималу роль у вивченні кандидатур потенційних «антикорупційників» відіграє секретаріат громадської ради міжнародних експертів. Він організував роботу перекладачів, завдяки яким іноземці мали змогу дізнатися інформацію про кандидатів. Проте самі поліглоти навряд чи проходили перевірку на доброчесність.

Нині невідомо, що саме експерти встигли вивчити про учасників конкурсу. Адже до етапу міжнародного оцінювання дісталися 113 претендентів на мантію (81 — до Вищого антикорупційного суду та 32 — до апеляційної палати ВАКС). І терези «зважування» їхніх морально-психологічних якостей уже коливаються не в бік 20 з них. Тому хочеться вірити, що принаймні решта кандидатів не мають плям на репутації.

Утім, жоден з експертів не виявив бажання зустрітися із журналістами, аби підняти завісу таємничості цієї процедури. Тому залишається лише здогадуватися, з яких підстав у експертів, які працювали не більш як 3 тижні, з’явилися сумніви щодо 20 претендентів на суддівські крісла. Адже в перекладі вони вивчали тільки досьє та практичні завдання. Може, досліджували доброчесність за почерком, може — за фото в особовій справі…

Щоправда, той же секретаріат ГРМЕ надсилав кандидатам опитувальники. Й отримані відповіді, швидше за все, також вплинули на думку іноземних оцінювачів. Хоча навряд чи там є ствердні відповіді на запитання, чи брав кандидат хабарі.

Допомогти членам ГРМЕ, не маючи на це законних повноважень, намагалися колеги з новообраної громадської ради доброчесності. Вони оприлюднили інформацію про недоброчесність окремих кандидатів. Але чи повідомлять про це міжнародних експертів і чи візьмуть вони до уваги такі відомості?

Перше спільне засідання ВККС та ГРМЕ, передбачене законом «Про антикорупційний суд», відбудеться на наступному тижні. Для декого з претендентів на цьому конкурс може і завершитись. А напередодні рада погодилась із запропонованими ВККС змінами до свого регламенту в частині процедури скликання та проведення такого засідання.

Співбесіди з тими, кого ГРМЕ визнає гідними нових посад, планують розпочати не пізніше від 20 лютого. Але, за словами С.Щотки, дата залежить від того, скільки кандидатів не пройдуть перевірку. Тож імовірність того, що ВАКС почне працювати до кінця березня, як раніше зазначали можновладці, дуже примарна.

 

Сергій Козьяков відмітив, що ГРМЕ виконала великий об’єм роботи у дуже короткий строк.