Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 50/2018. Анонс публикаций


14.12.2018 15:37
3044

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 50. 15 - 21 декабря 2018 года.


Позиції претендентів на вакантні посади у Вищій раді правосуддя важко розмежувати. Так само важко з кимось погодитись, а чиїсь думки не прийняти. На зустрічі з членами Ради суддів кандидати розповіли про те, що зміниться у ВРП після їх приходу та як вони оцінюють нинішній механізм роботи колегіального органу. Докладніше про оновлену ВРП — читайте у матеріалі «Відкритий мікрофон»

 

Для успіху адвокату замало добре знати законодавчі приписи. Реалії вимагають від правника гнучкості, володіння низкою спеціальних навиків, стресостійкості, вміння логічно викладати думки та переконувати опонентів. Про те, як фахівцю підвищувати кваліфікацію, аби отримувати насолоду від професії та гідний заробіток, розповів директор Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, аудитор, тренер з лідерства та емоційного інтелекту Савва КУЗЬМЕНКО.

 

Доки захисники обговорюють ризики, викликані новою редакцією профільного закону, посадовці в регіонах чинять тиск на органи адвокатського самоврядування. Про це читайте у статті «Ризикована професія».

 

Зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу, дали адвокатам додаткові механізми захисту клієнта. Проте бездумне використання новацій може не лише не принести вигоди, а й нашкодити інтересам підзахисного. Про дієві способи захисту клієнтів читайте у статті «Успіх захисника, або Тактика, стратегія та технічні пристрої».

 

Для прискорення кваліфоцінювання ВККС може залучити сторонніх

Оскільки питання підтвердження відповідності професії тісно пов’язане з тим, скільки судді отримуватимуть за свою роботу, члени Ради суддів присвятили цьому питанню майже все засідання. Врахували й ті зміни, якими потішив Конституційний Суд, і реальні бюджетні можливості, якими наділена Державна судова адміністрація. Які питання вирішувались під час засідання РСУ, читайте у матеріалі «Ультиматуми та співчуття».

 

Суддям треба виробляти літературний стиль і вчити журналістів юриспруденції. Служителі Феміди мають бути не лише знавцями права, а й ораторами та літераторами. Адже прозорість правосуддя передбачає: кожен має розуміти, про що говорять на засіданні та пишуть у рішенні. Які проблеми є в судовій журналістиці, дізнаєтесь я статті «Взаємодіяти без болю».

 

 «Ніхто, крім самих суддів, не вирішить наших проблем, не забезпечить незалежності й не поверне авторитету»

Завжди варто починати із себе. Копітка праця, професіоналізм і вмотивованість у досягненні високих стандартів допоможуть створити варту довіри судову систему. Так уважає суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, один із 23 кандидатів у члени Вищої ради правосуддя Світлана ШЕЛЕСТ.

 

У далекій Центральній Україні, у славному м.Миргороді, перебувало під арештом нежитлове приміщення на кілька тисяч квадратних метрів, за яке судилося багато людей, банк і міська рада. Законник з маленького містечка на сході вирішив долю спірного майна й поплатився за це. Чому покарали суддю, читайте у статті «За тридев’ять земель».

 

У роки незалежності у влади було «особливе» ставлення до суддів місцевих судів. Причому під місцевими в цьому випадку розуміються суди як першої, так і другої інстанції. Про це свідчить рівень винагороди, яку держава готова платити цій категорії посадових осіб. Про дотримання гарантій незалежності суддів місцевих судів розповів ОЛЕКСАНДР ТКАЧЕНКО, заступник голови Господарського суду Миколаївської області у матеріалі «Еволюція дискримінації»

 

Захистити майнові інтереси клієнта адвокатові може допомогти недбалість правоохоронців. А повернути арештоване майно — суд і Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. Докладніше про арешт майна, розповіла ІННА ТЕЦЬКА, адвокат АО Barristers у статті «Майно в законі».

 

Кардинально протилежне бачення перебігу та форм суспільних правовідносин формується у законодавця ледь не щодня, а потім так само легко і вже звично змінюється. Ключова мета такого швидкого реагування: стимулювати, регулювати та захищати правовідносини, а головне — запобігти правопорушенням. Проте є права людини, вплив на забезпечення яких у державі, навіть за активної роботи усіх гілок влади, залишається недостатньо ефективним. До них належать захист прав дітей та права на дитинство.  Про те, як інформування про факт насильства над дитиною корелюється з концептом конфіденційності медіації, розповіли ГАННА ГАРО, сімейний адвокат, сімейний медіатор, к.ю.н. та С.САВИНСЬКИЙ, помічник адвоката у статті «Промовчати не можна сказати».

 

У жовтні поточного року був обнародуваний законопроект, що передбачає закріплення правил BEPS у Податковому кодексі. З метою прогнозування подальших напрямів розвитку бізнесу варто проаналізувати його основні положення вже тепер. МАРИНА ТОМАШ, радник, керівник напряму податкового консалтингу і бухгалтерського обліку Ader Haber та ВІТАЛІЯ КАРГОВА, адвокат, радник Ader Haber розповіли докладніше про режим оподаткування КІК у матеріалі «Фіскальний КІК-боксинг».

 

Доки одні фахівці дискутують, як подолати проблему невиконання судових рішень, інші «спеціалісти» плодять нові «шедеври». Системна проблема невиконання рішень національних судів набула грандіозного масштабу й уже нині є реальною загрозою для дотримання верховенства права в Україні. І доки влада шукає шляхів її подолання, зростають нові паростки — чергові справи, виконання рішень в яких відкладається на невизначений час. Докладніше про це розповів САН БОГДАНОВ, юрист, м.Київ у статті ««Бурмич проти України»? Не чули!»