Закон і Бізнес


Адвокат, член комитета защиты прав адвокатов НААУ О.Гарник:

«Мы будем иметь столько защиты своих прав, сколько сможем их совместно защитить»


Олег Гарник: «Мы будем иметь столько защиты своих прав, сколько сможем их совместно защитить»

№32 (1382) 11.08—17.08.2018
АЛЕКСАНДРА ГРЕСЬ
10996

Многочисленные случаи нарушения прав адвокатов и отсутствие надежной защиты со стороны правоохранительной системы вынудили национальные органы самоуправления обратиться к международным институциям. О том, способствует ли это усилению гарантий профессионального статуса и от кого зависит безопасность юристов, рассказывает адвокат, член комитета защиты прав адвокатов при Национальной ассоциации адвокатуры Украины Олег ГАРНИК.


«Окремі адвокати не зовсім усвідомлюють різницю між порушенням їхніх процесуальних і професійних прав» 

Деякі адвокати переконані, що їм у разі порушення їхніх прав годі й розраховувати на підтримку держави. А як щодо самоврядних органів? Які дії для захисту адвокатів вчиняють Національна асоціація адвокатів України та Рада адвокатів України?

— НААУ, в тому числі комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, та РАУ використовують всі засоби для усунення порушень прав адвокатів і недопущення їх у майбутньому. З останніх таких кроків відзначив би, зокрема, що на сайті НААУ розміщено он-лайн-форму, за допомогою якої будь-який адвокат може подати електронне звернення щодо порушення його професійних прав та гарантій, після чого це звернення стає предметом розгляду нашого комітету.

Як приклад злагоджених дій членів комітету можу згадати те, що Генеральна прокуратура відмовилася від намірів допитати адвоката як свідка в кримінальному провадженні. В іншому випадку адвокат, якому Головне слідче управління Служби безпеки України безпідставно оголосило про підозру в скоєнні низки злочинів, після втручання членів комітету був звільнений з-під варти.

Чому ці дії не приносять очікуваного результату?

— Не можу погодитися з таким формулюванням. Незважаючи на величезний спротив інших інституцій, службових та приватних осіб, випадки ефективного захисту прав адвокатів силами комітету досить поширені.

Втім, окремі адвокати не зовсім усвідомлюють різницю між порушенням їхніх процесуальних і професійних прав, що, у свою чергу, зумовлює їх звернення до НААУ без достатніх на те підстав. Однак асоціація не може заміняти адвоката в його роботі: вона може захищати самого адвоката в розрізі порушення його професійних прав і гарантій.

«НААУ взяла участь у 38-й сесії Ради ООН з прав людини»

Чи можуть українські адвокати розраховувати на підтримку міжнародних інституцій? Яких?

— З огляду на кругову поруку українських органів державної влади щодо взаємного покриття порушень професійних прав адвокатів наприкінці червня цього року представники НААУ взяли участь у 38-й сесії Ради ООН з прав людини. Так, була проведена зустріч делегації НААУ із представником відділу спеціальних процедур офісу верховного комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі.

Під час зустрічі йшлося про погіршення ситуації з дотриманням прав адвокатів в Україні; згадувалися конкретні випадки вбивств адвокатів через їхню професійну діяльність, які не розслідуються, задокументовані факти тиску, залякування, перешкоджання професійній діяльності всупереч закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та іншим положенням національного законодавства.

У чому ця підтримка може бути виражена?

— С.Сенсі погодився прибути до України для детальнішого вивчення ситуації. Крім цього, він запропонував підготувати та направити до Ради ООН з прав людини відповідні матеріали для їх попереднього вивчення і передання Уряду України з метою отримання пояснень.

Також налагоджена співпраця між НААУ та Міжнародною комісією юристів — авторитетним органом, який займається, крім іншого, порушенням професійних прав адвокатів.

«Перспективи залежать від позиції адвокатів»

Чи є країни, адвокати яких зверталися по допомогу до міжнародних інституцій і отримали її?

— Такі країни є. Наприклад, адвокати і правозахисники з Азербайджану, Туреччини, Казахстану після звернення до МКЮ, з якою розпочала співпрацю й НААУ, дістали підтримку, яка допомогла їм подолати труднощі.

На які перспективи варто сподіватись українським адвокатам?

— Переконаний, що ці перспективи залежать від позиції адвокатів. Приміром, якщо пересічний адвокат не буде займати споглядальну позицію щодо проблем адвокатської спільноти, а візьме посильну участь в їх розв’язанні, то при обмеженні його професійних прав інші адвокати обов’язково прийдуть йому на допомогу.

Що ж стосується адвокатської спільноти загалом, то ми всі разом матимемо стільки захисту своїх прав, скільки зможемо їх спільно захистити.