Закон і Бізнес


Индикаторы доверия

В ССУ озабочены оперативным выяснением отношения общества к Фемиде


№32 (1382) 11.08—17.08.2018
ВАСИЛИЙ КОЛИШНЫЙ
5072

Результаты любого опроса зависят как от вопросов, так и от респондентов, соглашающихся принять в нем участие. Поэтому так отличаются проценты доверия общества к отечественной Фемиде, обнародованные разными исследователями.


На цьому тижні представникам суддівської спільноти було представлено методику моніторингу довіри до суду, розроблену та апробовану Інститутом прикладних гуманітарних досліджень за підтримки програми USAID «Нове правосуддя». Як повідомили в прес-службі Ради суддів, метою її розроблення є створення інструменту швидкого виміру довіри до суду за індикаторами масової свідомості. Також дослідники вирішили перевірити гіпотезу про можливість побудови моніторингу на основі он-лайн-опитувань.

«Останніми роками вимоги суспільства до роботи суддів вирізняються особливою вимогливістю. Тому для судової влади питання довіри громадян до суду є надзвичайно важливим, адже ми працюємо для людей», — наголосив під час презентації голова РСУ Олег Ткачук. За його словами, вищий орган суддівського самоврядування поставив перед собою завдання знайти механізм, який швидко і за мінімальних витрат допоможе отримувати коректні результати соціологічних досліджень, що відображали б думку людей про діяльність судів та суддів.

«Ефективність судової діяльності проявляється в тому числі через показники рівня суспільної довіри», — пояснив очільник РСУ. Він наголосив, що цей рівень опосередкований різними факторами: величезним навантаженням, облаштованістю приміщень, роботою апарату, нестриманістю у висловлюваннях політиків і журналістів, а також неналежним виконанням судових рішень.

У свою чергу експерт Інституту прикладних гуманітарних досліджень Олена Волянська підкреслила, що на ступінь довіри чи недовіри громадян до правосуддя впливає чимало чинників. Як головні вона назвала:

• якість законодавства, на основі якого ухвалюються рішення;

• якість суддівського корпусу;

• ступінь доступності та відкритості правосуддя;

• висвітлення роботи суду в ЗМІ;

• ступінь виконання рішень.

«Від довіри до суду слід відрізняти сприйняття правосуддя громадянами, на рівень якого впливають можливість громадян захистити свої права в суді, застосування закону судом у належний та ефективний спосіб, рівність і недискримінація перед законом, законність прийнятих судових рішень, ефективна боротьба держави з корупцією тощо», — зауважила дослідниця.

З важливістю розроблення такої методики  погоджується й член РСУ Тетяна Суярко: «Дуже добре, що в розпорядженні судової влади нарешті з’явиться інструмент моніторингу довіри до суду. Це надзвичайно важливо ще й тому, що вказаною методикою зможуть послуговуватися будь-які організації, які проводитимуть соціологічні дослідження довіри до суду».

Тож в РСУ мають намір скористатися методикою для проведення соціологічних досліджень і простежити показники в динаміці. Можливо, отримані результати допоможуть «самоврядникам» з’ясувати, в якому напрямку слід докладати зусиль, аби домогтися зростання показників довіри до вітчизняної Феміди.

Учасники презентації обговорили показники, інструментарій, техніку та процедуру проведення дослідження, а також можливості та обмеження застосування он-лайн-опитування як базового інструменту моніторингу. А головне — домовилися про всебічну підтримку дослідження всіма інституціями судової влади.