Закон і Бізнес


В обертке от ВАКС


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
7255

Практика законотворчества в современном парламенте такова, что в один проект пытаются записать как можно больше положений, чтобы принять их «прицепом». На предали этот принцип и авторы проекта №7441, который должен был согласовать профильный закон с регулированием деятельности Высшего антикоррупционного суда.


За оцінками нардепами, 80% змін, що закладені у президентський проект 7441 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», не стосується діяльності нового спецсуду. В обгортці боротьби з корупцією фактично протягуються норми, що необхідні провідникам реформи для зовсім інших цілей.

До другого читання частину з них профільний комітет прибрав. Наприклад, відмовився від ліквідації підрозділів Державної судової адміністрації та законодавчого унормування роботи громадської ради доброчесності (див. «ЗіБ» №25—26). Також зголосився не притягати до відповідальності керівництво суду за невиконання рішень Вищої ради правосуддя.

Натомість у таблиці поправок з’явилися нові положення. Зокрема, Вищу кваліфікаційну комісію суддів наділили правом переглядати результати іспитів кандидатів. Крім того, додали в закон ще одну підставу для припинення трудових відносин із суддею, яка, між іншим, відсутня у ст.126 Конституції: рішення ВРП про відмову у внесення подання про його призначення.

Нардепи намагалися виключити норму, яка б прирівнювала суддів апеляційної інстанції до вищих спецсудів за механізмом виключно конкурсного призначення. Адже і це не має жодного стосунку до ВАКС. Натомість тепер відкритий шлях до перетрушування кадрів усіх апеляційних судів під час їх перереєстрації.

Втім, певний демарш влаштували представники БПП, домагаючись підтвердження поправок і доповнень, що були зроблені комітетом. Зрозуміло, що відсутність нардепів у залі унеможливила позитивне голосування. Довелося узгоджувати по-новому, аби і глава держави був задоволений, і міжнародні партнери не ремствували.

Тож голосували як завжди за те, що просили останні, аби не наражати на ризик залишити Уряд без грошей. Чи потрібні ці зміни самій судовій системі, нардепи навряд чи замислювалися. Тож остання перешкода для початку роботи ВАКС начебто знята. Та, не виключно, що восени виявляться нові.