Закон і Бізнес


«Здесь решаются судьбы людей»

Представление журналистов о суде будут формировать cо студенческой скамьи


Руслана Федорова провела для студентів екскурсію будівлею суду, завітали і до заступника голови установи Ярослава Іванченка.

№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
Карина ТАРАСОВА, пресс-секретарь Винницкого городского суда Винницкой области
5285
5285

Налаживать эффективное взаимодействие судов и средств массовой информации необходимо еще на этапе обучения будущих журналистов. Этому призван посодействовать новый образовательный проект, стартовавший в Винницком городском суде Винницкой области.


Знайомство з Фемідою

За цьогорічною програмою, студенти-журналісти 1-го курсу Вінницького державного педагогічного університету ім.М.Коцюбинського спробували себе у вузькій спеціалізації — судовій журналістиці. Ініціатором проекту виступив голова суду Андрій Михайленко. На його думку, студентам буде корисно ознайомитися зі специфікою роботи в судах, зокрема у судових засіданнях.

Так, упродовж двох днів вони мали можливість дізнатися про роботу одного з найбільших судів України — Вінницького міського. Спочатку для студентів організували оглядову екскурсію, аби молоді журналісти на власні очі побачили роботу служителів Феміди.

«Сьогодні судова журналістика має важливе значення, оскільки в демократичному суспільстві професійне висвітлення судової проблематики — це ще й запорука громадського контролю судової влади. З огляду на останні сучасні тенденції виникла потреба надати журналістам певні юридичні роз’яснення про технології отримання інформації щодо діяльності судів. І тому, аби ви справді компетентно висвітлювали цю тематику, Вінницький міськсуд створив цей освітній проект», — почала розмову з гостями заступник керівника апарату Руслана Федорова.

Після цього молодь мала можливість ознайомитися з роботою канцелярії, дізнатися про реєстрацію і рух документів, порядок роботи з ними в програмі «Документообіг загальних судів» (Д-3). Також студенти переглядали архівні справи.

Дізнавшись про етичні та процесуальні норми поведінки у засіданні, учасники проекту спостерігали за розглядом кримінального провадження.

Потім першокурсники спілкувалися із суддею-спікером Ярославом Іванченком. На його думку, суд — це не кіностудія, а структура, де вирішуються долі людей. Тому він наголосив, що кожен громадянин має право на особисте життя без суспільного інтересу. І на цей аспект потрібно звернути увагу і журналістам.

«Журналіст — це надзвичайно важлива і відповідальна професія. Саме ви формуєте громадську думку, відкриваєте людям очі на суспільно значущі проблеми. Люди мають знати, що насправді відбувається в країні, зокрема у судовій владі. Тому журналістський інформаційний продукт має бути максимально доступним, правдивим та об’єктивним, оскільки створений для людей», — долучився до розмови очільник суду А.Михайленко.

Після цього він відповів на запитання гостей.

Ефективна взаємодія

Наступного дня, але вже у стінах свого університету, майбутні майстри пера стали учасниками семінару-тренінгу «Судді та журналісти: ефективна взаємодія у сучасному інформаційному просторі». Тренерами виступили заступник керівника апарату та прес-секретар суду.

Учасники зустрічі обговорювали питання взаємодії між ЗМІ та судовою владою, зокрема функції та завдання прес-служби суду, створювали портрет-характеристику ідеального прес-секретаря, спростовували міфи про комунікацію, аналізували правила етики для журналістів і суддів, порівнювали процесуальне законодавство щодо гласності та відкритості судового процесу, з’ясовували особливості написання матеріалів на судову тематику із врахуванням презумпції невинуватості.

Щоб інформація була максимально доступною та корисною, тренери підготували мультимедійну презентацію та роздаткові матеріали — витяги із законодавства, пам’ятки для журналістів.

Цей освітній проект Вінницький міськсуд започаткував та вперше реалізував ще у червні 2017 року. Тоді студенти-журналісти 4-го курсу факультету філології й журналістики ім.М.Стельмаха ВДПУ ім.М.Коцюбинського стали першими випускниками навчального курсу.

Проект створено для того, щоб майбутні медійники і газетярі вже зі студентської лави формували індивідуальну думку про судову владу. Тоді ніхто не зможе маніпулювати їхньою свідомістю та використовувати у власних цілях. Адже після того, як вони отримають дипломи і почнуть професійну діяльність, суд для них уже не буде terra incognita.

Тож на цьому співпраця між судом та університетом не закінчується. Вінницький міськсуд планує підтримувати комунікацію зі студентами-журналістами в такому ж освітньому форматі.