Закон і Бізнес


Таможня по плану

«Мы работаем над исключением по внешнеэкономической деятельности недобросовестных плательщиков и предприятий-«мертвых душ»- Сергей Тупальский


17.05.2018 17:39
6196

И.о. начальника департамента администрирования таможенных платежей ГФС Украины Сергей Тупальский прокомментировал «ЗиБ» заявления о якобы невыполнении плана по поступлениям в бюджет и рассказал о факторах, влияющих на объем платежей.


— Останнім часом лунають заяви про те, що ДФС не виконує плани по митним надходженням до бюджету. Чи відповідає це дійсності?

- Відповідно до Закону України "Про державний бюджет на 2018 рік" для Державної фіскальної служби було встановлено план з митних платежів на загальну суму 371,8 млрд. грн.

Цей показник майже на 18% більший, ніж фактичні надходження до бюджету від митниць у 2017 році, коли було зібрано більше 316 млрд. грн.

Для порівняння, індикативний показник по митним платежам на 2017 рік від Мінфіну ДФС отримала на рівні 284 млрд. грн. Його ми перевиконали приблизно на 12%. Тобто фактично Мінфін запланував, що митні платежі у 2018 році зростуть на третину відносно до планових показників 2017 року. Це, нагадаю, в умовах війни на сході.

Тепер щодо виконання цих планів. У січні 2018 року митниці України зібрали 27,1 млрд. грн. У той час курс гривні складав 28,48 грн. за долар. Для порівняння, у 2017 році за січень митниці адміністрували менше 19 млрд. грн. при курсі 27,23.

При цьому в подальшому ми спостерігаємо укріплення гривні з 28,48 грн. до 26,14 грн. за долар у квітні. І, одночасно, збереження тенденції по перебільшенню показників минулого року.

Якщо звести ці показники у таблицю, отримуємо такі дані.

В цілому за січень-квітень 2018 року митниці ДФС зібрали більше 107 млрд. грн., що на 13 млрд. грн., або майже на 14% більше, ніж у минулому році за цей же час. Щодо курсової різниці, то середньозважений курс й у 2017 році, й у поточному році, за перші 4 місяці склав 27,03 грн. за долар. Тобто маємо безумовне зростання наших показників.

А якщо ми б обрахували надходження митних платежів за курсом долара США, закладеним при розрахунку Державного бюджету на 2018 рік (29,3 грн. за 1 долар США), ми б, звісно, могли казати про ще більше зростання надходжень від митниць – у сумі на 9,2 млрд. грн.

Однак ми зараз маємо курс на рівні 26 грн. Це менше майже на 12%. Також є й деякі інші фактори, які вплинули на наші показники у першому кварталі.

Але у будь-якому разі мова не йде про падіння митних зборів. Навпаки, ми спостерігаємо позитивну динаміку надходжень митних платежів.

- Ви вказали, що є й інші чинники, які впливали на надходження митних платежів. Про що саме йде мова?

Насправді, таких чинників досить багато. Тому я наведу лише ключові, які мали найбільший вплив.

По-перше, за 4 місяці поточного року Україна зменшила обсяг імпорту нафтових газів. Лише через це ми недоотримали близько 3 млрд. гривень митних платежів або приблизно 3% від їх загального обсягу (107 млрд. грн.).

Крім того, вплив на надходження митних платежів мало ембарго з Російською Федерацією та антидемпінгові заходи. За ті ж самі 4 місяці загальна сума втрат через це склала ще близько 0,5 млрд. грн.

Також, запрацювали зміни до Податкового кодексу України в частині надання розстрочення по сплаті ПДВ при імпорті обладнання в Україну. А це комплектні об’єкти, обладнання для промисловості, тощо, які мають вагому ціну при ввезенні.

Але варто також розуміти, що функція митниці – не тільки фіскальна. Головна функція митниці – це захист економічної безпеки країни та боротьба з контрабандою у широкому сенсі цього поняття. А ті, хто зараз висуває ДФС звинувачення про недоотримання митних платежів або просто не розуміють функції митниці, або не володіють достовірною ситуацією про економічний стан розвитку України, або усвідомлено намагаються зосередити увагу суспільства на питаннях виконання плану без здійснення всебічної оцінки по надходженням.

— Чи планує ДФС України якісь додаткові заходи по збільшенню митних платежів у 2-4 кварталах 2018 року?

- Питання виконання бюджетних завдань є одним із пріоритетним в нашій роботі. Ми щоденно аналізуємо ефективності поточної роботи митниць та шукаємо додаткові резерви, боремось зі схемами ухилення від оподаткування.

Зокрема, зараз ми налаштовуємо митниці на забезпечення ефективних економічних складових митних процедур. Мова йде про декларування товарів своїм найменуванням, контроль відповідності кількісним та ваговим показникам товарів, митній вартості товарів, країни походження, тощо.

Також за останній час, за результатом проведеного аналізу, ДФС надало пропозиції щодо законодавчого врегулювання питання перекриття наявних схем ухилення від оподаткування та вживає вичерпних заходів для забезпечення наповнення дохідної частини бюджету.

З цією ж метою нами сформовано комплексний план дій щодо боротьби з різноманітними схемами з мінімізації платежів на митницях.

Перш за, все це встановлення сканерів на митницях. Також ми плануємо впровадити деякі нововведення в сфері IT, зокрема, для аналізу даних, створити відділ, який майже в он-лайн режимі буде моніторити статистичну інформацію по цінах на різні товари, тощо.

Одночасно усунуто ряд схем по підміні товарів, вжито заходів по посиленню контролю за визначенням дійсної вартості ряду бюджетоформуючих товарів, контролю за наданням пільг з оподаткування, проводяться відповідні перевірки. А кошти від заходів пост-аудиту вже надходять до бюджету.

Крім того, ми ведемо переговори з нашими колегами з інших країни щодо електронному обміну інформацією з достовірності документів, які надаються під час митного оформлення. Внаслідок цього також очікуємо позитивні зрушення в частині виключення з зовнішньоекономічних операцій несумлінних платників та підприємств - "мертвих душ".   

Зараз не можу "розкривати всі карти", та відповідально заявляю, що найближчим часом ми почнемо реалізовувати ще низку відповідних заходів.

Та хочу підкреслити, що скоріш за все, ці дії відобразяться на митних платежах не одразу. В економічних процесах завжди результати дещо відстрочені у часі – на 6 місяців – рік. Але те, що боротьба зі схемами та контрабандою у середньостроковій перспективі дасть позитивний ефект для українського бюджету, в мене сумнівів немає.

Закон і Бізнес